Marhapörkölt vörösborral tálalva

Marhapörkölt vörösborral

A marhapörkölt vörösborral a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb ételének számít. A vörösbor hozzáadásával a pörkölt gazdagabb ízvilágot kap, és mélyebb, összetettebb aromát biztosít, amely minden falatban élvezetes élményt nyújt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 1 óra 30 perc
Teljes 1 óra 45 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Marhahús (pörköltnek való)
2 db Hagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 tk. Piros paprika
200 ml Vörösbor
2 ek. Paradicsom püré
1 tk.
1 csipet Bors
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhahúst kockázd fel egyenlő darabokra, a hagymát aprítsd fel, a fokhagymát zúzd össze.

    A húst ne túl kicsire vágd, mert főzés közben még összemegy. A hagymát apróra vágd, hogy szétfőjön és sűrítse a szaftot.

    2

    Egy nagyobb lábasban hevíts olívaolajat, és süsd meg a húsdarabokat minden oldalról, hogy szép barna színt kapjanak.

    A húst több részletben süsd, hogy a serpenyő ne hűljön le, és a hús piruljon, ne főjön. Magas hőfokon pirítsd, hogy kérget kapjon.

    3

    Add hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsd üvegesre. Ezután add hozzá a zúzott fokhagymát és a piros paprikát, és keverd össze.

    A hagymát alacsonyabb lángon pirítsd, hogy ne égjen meg. A pirospaprikát vedd le a tűzről, mielőtt hozzáadod, mert könnyen megég és keserű lesz.

    4

    Öntsd hozzá a vörösbort, és hagyd, hogy a bor elpárologjon, miközben folyamatosan kevergeted.

    Száraz vörösbort használj, ami nem túl édes. A bor elpárologtatása fontos, mert így a savanyú íze eltűnik, és csak a gazdag aromája marad meg.

    5

    Ezt követően add hozzá a paradicsompürét, sót és borsot, majd önts fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst.

    A paradicsompüré helyett használhatsz friss, hámozott és aprított paradicsomot is. A sóval óvatosan bánj, mert a bor és a paradicsompüré is tartalmazhat sót.

    6

    Főzd alacsony lángon 1-1.5 órán keresztül, amíg a hús teljesen megpuhul, és a mártás sűrűsödik.

    Minél lassabban főzöd, annál puhább lesz a hús. Ha szeretnéd, adhatsz hozzá babérlevelet vagy köményt is.

    7

    Ha szükséges, közben pótold a vizet, hogy mindig épp ellepje a húst.

    Csak forró vizet önts hozzá, hogy ne álljon le a főzés.

    8

    Tálald friss, ropogós kenyérrel vagy párolt rizssel.

    A pörköltet tejföllel is kínálhatod.