Marmitako con vino blanco egy tálban, tonhal, burgonya és zöldségek láthatók gazdag lében

Marmitako con vino blanco

A marmitako a spanyol baszk régió egyik legjellegzetesebb halétele, amely a tengerészek egyszerű, de laktató fogásaként indult. Nevét a \'marmita\' szóról kapta, amely egy nagy vaslábas, amelyben ezt az ételt főzték. A 20. század elején vált népszerűvé a part menti halászfalvakban, ahol gyakran készítették frissen fogott tonhalból. Egy hideg téli estén nincs is jobb, mint a marmitako meleg, illatos fogása az asztalon. A hal, a burgonya és a zöldségek tökéletes harmóniája fehérborral és fűszerekkel gazdagítva igazi komfortétellé teszi. A tonhal csak a főzés végén kerül az ételbe, így szaftos és puha marad. A bor elpárolog, miközben az íze megmarad, és mélyebb aromát ad az ételnek. Tálalhatod friss kenyérrel vagy magában – bármelyik formában kiváló választás egy kiadós, de elegáns vacsorához.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
1900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Friss tonhal
500 g Burgonya
1 db Vöröshagyma
1 db Zöldpaprika
3 db Fokhagyma
2 db Paradicsom
100 ml Száraz fehérbor
500 ml Hal alaplé
3 ek. Olívaolaj
1 tk. Pirospaprika
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymát, fokhagymát és zöldpaprikát vágd apróra, a paradicsomokat hámozd meg és kockázd fel. A burgonyát hámozd meg, majd darabold nagyobb kockákra.

    A paradicsom könnyen hámozható, ha előtte pár másodpercre forró vízbe teszed, majd lehűtöd hideg vízben.

    2

    Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, add hozzá a hagymát és fokhagymát, és párold üvegesre. Ezután add hozzá a zöldpaprikát és pirospaprikát, majd pár perc múlva a paradicsomot is.

    Alacsony-közepes lángon dolgozz, hogy ne égjenek meg a zöldségek, hanem szépen összeérjenek az ízek.

    3

    Add hozzá a burgonyát, öntsd rá a fehérbort, forrald fel, majd öntsd rá az alaplevet is. Fedd le és főzd kb. 25 percig, amíg a burgonya megpuhul.

    A bort főzd el pár percig az alaplé hozzáadása előtt – így elpárolog az alkohol, és csak az íze marad meg.

    4

    Kockázd fel a tonhalat és a főzés végén add a fazékba. Főzd további 5 percig, amíg a hal átfő, de még szaftos marad.

    Ne főzd túl a tonhalat, mert kiszárad – elég neki pár perc, míg kifehéredik és enyhén omlós lesz.

    5

    Ízesítsd sóval és borssal. Tálald frissen, melegen, akár friss petrezselyemmel megszórva.

    Tálalás előtt hagyd pár percet állni, így az ízek jobban összeérnek a tányéron.