Marokkói tajine bárányhússal és kuszkusszal tálalva

Marokkói tajine bárányhússal

A tajine az észak-afrikai konyha ikonikus fogása, amely nevét az étel elkészítésére használt hagyományos agyagedényről kapta. A bárányhúsból, zöldségekből és gazdag fűszerekből készült ragu lassú tűzön fő, így minden íz tökéletesen összeérik. A tajine hagyományosan kuszkusszal tálalva kerül az asztalra, és ideális választás ünnepi alkalmakra vagy családi összejövetelekre. Az édes és sós ízek egyedülálló kombinációja teszi ezt az ételt igazán különlegessé.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 1 óra 30 perc
Teljes 1 óra 50 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Bárányhús (csonttal együtt)
3 ek. Olívaolaj
2 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 db Fahéjrúd
1 tk. Őrölt gyömbér
1 tk. Őrölt kurkuma
1 tk. Őrölt kömény
400 g Paradicsomkonzerv
3 db Sárgarépa
150 g Aszalt sárgabarack
200 g Csicseriborsó (főtt)
1 csokor Friss koriander
1 tk.
1 csipet Bors
200 ml Víz
300 g Kuszkusz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Forrósítsd fel az olívaolajat egy tajine-edényben vagy vastag falú lábosban. A bárányhúst enyhén sózd, borsozd, majd pirítsd meg mindkét oldalán, amíg aranybarna lesz. Vedd ki a húst, és tedd félre.

    A bárányhúst ne tedd túl sűrűn az edénybe, mert akkor nem pirul, hanem párolódik. Ha szükséges, több részletben pirítsd meg.

    2

    Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát a forró edényhez, és pirítsd őket 2-3 percig, amíg megpuhulnak és illatosak lesznek.

    Ügyelj arra, hogy a hagyma ne égjen meg, mert keserű ízt adhat az ételnek. Alacsonyabb hőfokon, lassabban pirítva elkerülheted ezt.

    3

    Add hozzá a fahéjrudat, az őrölt gyömbért, kurkumát és köményt. Keverd össze, és pirítsd további 1 percig, hogy a fűszerek illata felszabaduljon.

    A fűszereket rövid ideig pirítsd, mert könnyen megéghetnek és keserű ízt adhatnak az ételnek.

    4

    Tedd vissza a bárányhúst az edénybe, és öntsd hozzá a paradicsomkonzervet és a vizet. Keverd össze, és lassú tűzön főzd 30 percig.

    A víz mennyisége függ a hús mennyiségétől és a tajine edény méretétől. Fontos, hogy a hús majdnem teljesen ellepje a folyadék.

    5

    Add hozzá a felkarikázott sárgarépát, az aszalt sárgabarackot és a csicseriborsót. Főzd tovább lassú tűzön 40-50 percig, amíg a bárányhús omlós lesz.

    Az aszalt sárgabarackot előtte érdemes beáztatni 10-15 percre, hogy puhább legyen.

    6

    Közben készítsd el a kuszkuszt: forralj fel 400 ml vizet, öntsd rá a kuszkuszra, és hagyd állni 5-7 percig, amíg megpuhul. Villával lazítsd fel.

    A kuszkuszt villával lazítsd fel, hogy ne legyen csomós. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés olívaolajat is.

    7

    Tálaláskor helyezd a kuszkuszt tányérokra, kanalazd rá a tajine-t, és szórd meg friss korianderrel.

    A koriander helyett használhatsz petrezselymet is, ha nem szereted a koriandert.