Melomakarona mandulaliszttel, mézes sziruppal átitatva

Melomakarona mandulaliszttel

A Melomakarona a görög karácsonyi édességek egyik legismertebb darabja. A mandulalisztes változat egy különleges ízélményt ad, hiszen a mandula gazdag, diós íze remekül kiegészíti a mézes, narancsos tésztát. A szirupba áztatás után a sütemények még ízletesebbek lesznek. A mandulaliszt egy kicsit sűrűbb állagot ad, így a sütemények még tartalmasabbak. Ez a verzió tökéletes választás a karácsonyi asztalra, vagy ajándéknak is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
3000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Mandulaliszt
100 g Gríz (finomszemű)
120 ml Narancslé
100 g Cukor
200 ml Kókuszolaj
1 tk. Őrölt fahéj
0.5 tk. Szegfűszeg (őrölt)
1 tk. Szódabikarbóna
1 db Narancshéj
150 ml Ásványvíz
100 g Cukor (sziruphoz)
150 ml Víz (sziruphoz)
2 ek. Citromlé (sziruphoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sziruphoz keverd össze a cukrot, vizet és citromlevet, majd forrald fel. Főzd alacsony lángon 5 percig, és hagyd teljesen kihűlni.

    A mandulaliszttel készült tészta nem szívja fel annyira a szirupot, mint a sima lisztes, de így is ínycsiklandó.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a narancslét, cukrot, kókuszolajat, reszelt narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget és a szódabikarbónát.

    A mandulaliszt miatt a tészta tömörebb lesz, de mégis omlós marad.

    3

    Add hozzá a mandulalisztet és a grízt, majd keverd össze kézzel, amíg puha, enyhén olajos tésztát kapsz. Ne gyúrd túl.

    A mandulaliszttel készült tészta könnyebben törik, így figyelj a keverésre.

    4

    Formázz diónyi, ovális sütiket, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A mandulaliszt miatt a tészta lehet, hogy egy kicsit ragacsos lesz, de nedves kézzel könnyen formázhatod.

    5

    Süsd 180°C-on 25–30 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A mandulalisztes tésztának egy kis extra időre van szüksége a sütőben, hogy elérje a kívánt állagot.

    6

    A forró sütiket tedd a hideg szirupba 30–60 másodpercre, majd tedd őket egy tálra hűlni.

    A mandulalisztes tészta nem szívja fel annyira a szirupot, de még így is gazdag, ínycsiklandó.

    7

    Tálalás előtt megszórhatod reszelt narancshéjjal vagy apróra vágott mandulával.

    A frissen reszelt narancshéj és a mandula extra ropogós textúrát ad a süteményeknek.