Melomakarona mazsolával, mézes sziruppal átitatva, tálalva

Melomakarona mazsolával

A Melomakarona a görög karácsonyi édességek egyik legismertebb darabja, melyet többféleképpen is készítenek. A mazsolás változat egy különleges ízélményt ad, hiszen a mazsola édes és enyhén savanykás íze tökéletesen kiegészíti a mézes, narancsos tésztát. A mazsola belsejében nemcsak finom, hanem friss és üde textúrát ad a süteménynek, ami jól illik a mézes szirupos áztatás mellett. Technikai tipp: ha rumot adsz a mazsolához áztatás közben, intenzívebb ízt kapsz. Ez az édesség tökéletes választás karácsonyi asztalra vagy ajándéknak is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
2900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
100 g Gríz (finomszemű)
120 ml Narancslé
100 g Cukor
200 ml Napraforgóolaj
1 tk. Őrölt fahéj
0.5 tk. Szegfűszeg (őrölt)
1 tk. Szódabikarbóna
1 db Narancshéj
150 g Méz (sziruphoz)
100 g Cukor (sziruphoz)
150 ml Víz (sziruphoz)
2 ek. Citromlé (sziruphoz)
100 g Mazsola

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A mazsolát áztasd be egy kevés vízbe, hogy megpuhuljon. A sziruphoz keverd össze a mézet, cukrot, vizet és citromlevet, majd forrald fel. Főzd alacsony lángon 5 percig, és hagyd teljesen kihűlni.

    A mazsolát akár rumba is áztathatod, hogy intenzívebb ízt kapjon.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a narancslevet, cukrot, olajat, reszelt narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget és a szódabikarbónát.

    A szódabikarbóna szép habzást okoz a narancslével – ez segít a tészta levegősségében.

    3

    Add hozzá a lisztet és a grízt, majd keverd össze kézzel, amíg puha tésztát kapsz. Ne gyúrd túl, hogy omlós maradjon.

    A túlkevert tészta kemény lesz, ezért csak addig dolgozd, amíg összeáll.

    4

    Formázz diónyi, ovális sütiket, majd egy-egy kis adag mazsolát tegyél a közepükbe. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A mazsolát belesüllyesztheted a tésztába, de ügyelj rá, hogy ne túl sok legyen, hogy ne áztassa el a tésztát.

    5

    Süsd 180°C-on 25–30 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    Ne hagyd túl hosszú ideig a sütőben, mert kiszáradhat a tészta.

    6

    A forró sütiket tedd a hideg szirupba 30–60 másodpercre, majd tedd őket egy tálra hűlni.

    A szirup gyors beszívódása érdekében a sütiket egyenletesen forgasd át a szirupban.

    7

    Tálalás előtt megszórhatod reszelt narancshéjjal vagy apróra vágott dióval.

    A narancshéj frissebb aromát ad a süteménynek, míg a dió extra ropogósságot kölcsönöz.