Mézes fánk tálalva

Mézes fánk

A méz az egyik legrégebbi és legnépszerűbb természetes édesítőszer, amely tökéletesen illik a puha, könnyed fánkokhoz. Ez a mézes fánk egy igazi különlegesség, amelyben a méz és fahéj harmonikus ízvilága találkozik a frissen sült fánkok aranybarna tésztájával. A mézes bevonatnak köszönhetően a fánkok kívül finoman ragacsosak, belül pedig puhák és könnyedek maradnak. Tökéletes választás reggelihez, uzsonnához vagy egy csésze forró tea mellé!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
50 g Cukor
5 g
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Vaj
2 db Tojás
500 ml Napraforgóolaj
100 g Méz
5 g Fahéj
50 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. A 10 perc alatt habosnak kell lennie az élesztőnek, ha nem, akkor valószínűleg nem jó az élesztő.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, a sót és a fahéjat. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.

    A vajat ne forrón öntsd a liszthez, hagyd kicsit hűlni.

    3

    Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a fánk száraz lesz.

    4

    Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.

    A konyharuhát nedvesítsd be, hogy a tészta ne száradjon ki. A sütőt előmelegítheted 50°C-ra, majd kikapcsolva beleteheted a tésztát kelni.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert a fánk nem lesz elég puha.

    6

    Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.

    Ez a lépés nagyon fontos a könnyed fánkokhoz, ne hagyd ki!

    7

    Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.

    Használj hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez. Ha az olaj túl forró, a fánk kívül megég, belül pedig nyers marad. Ha az olaj nem elég forró, a fánk megszívja magát olajjal.

    8

    Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

    Ne tedd túl sok fánkot egyszerre a serpenyőbe, mert az lehűti az olajat.

    9

    Egy kis edényben melegítsd fel a mézet, de ne forrald fel. Használj egy ecsetet, és kend meg a frissen sült fánkok tetejét mézzel.

    A mézet mikróban is felmelegítheted, de figyelj, hogy ne forrjon fel.

    10

    Szórd meg porcukorral és egy kevés extra fahéjjal a fánkok tetejét, hogy még ízletesebbek legyenek.

    A porcukrot érdemes átszitálni, hogy ne legyenek benne csomók.

    11

    Hagyd a mézet kissé megszilárdulni, majd tálald a fánkokat frissen, hogy a mézes-fahéjas íz tökéletesen érvényesüljön.

    Ha a méz túl sűrű, adj hozzá egy kevés vizet, és melegítsd fel újra.