Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. A 10 perc alatt habosnak kell lennie az élesztőnek, ha nem, akkor valószínűleg nem jó az élesztő.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, a sót és a fahéjat. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A vajat ne forrón öntsd a liszthez, hagyd kicsit hűlni.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a fánk száraz lesz.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A konyharuhát nedvesítsd be, hogy a tészta ne száradjon ki. A sütőt előmelegítheted 50°C-ra, majd kikapcsolva beleteheted a tésztát kelni.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert a fánk nem lesz elég puha.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
Ez a lépés nagyon fontos a könnyed fánkokhoz, ne hagyd ki!
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Használj hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez. Ha az olaj túl forró, a fánk kívül megég, belül pedig nyers marad. Ha az olaj nem elég forró, a fánk megszívja magát olajjal.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Ne tedd túl sok fánkot egyszerre a serpenyőbe, mert az lehűti az olajat.
Egy kis edényben melegítsd fel a mézet, de ne forrald fel. Használj egy ecsetet, és kend meg a frissen sült fánkok tetejét mézzel.
A mézet mikróban is felmelegítheted, de figyelj, hogy ne forrjon fel.
Szórd meg porcukorral és egy kevés extra fahéjjal a fánkok tetejét, hogy még ízletesebbek legyenek.
A porcukrot érdemes átszitálni, hogy ne legyenek benne csomók.
Hagyd a mézet kissé megszilárdulni, majd tálald a fánkokat frissen, hogy a mézes-fahéjas íz tökéletesen érvényesüljön.
Ha a méz túl sűrű, adj hozzá egy kevés vizet, és melegítsd fel újra.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.