A vaníliarudat hosszában vágd fel, és a magokat egy kés hegyével kapard ki.
A vaníliarúd héját is belefőzheted a tejbe, hogy még intenzívebb legyen az íze. Főzés után vedd ki a héjat.
Egy közepes lábosba öntsd a tejet és a tejszínt, majd add hozzá a mézet és a vaníliamagokat. Közepes lángon melegítsd fel, de ne forrald fel.
A tejet és a tejszínt folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le az alja.
Közben egy külön tálban keverd össze a tojássárgájákat habverővel, amíg kissé világosabb és sűrűbb állagú lesz.
Minél jobban kihabosítod a tojássárgáját, annál krémesebb lesz a fagylalt.
A meleg tejből egy merőkanálnyit adj a tojássárgájákhoz, miközben folyamatosan kevered. Ez hőkiegyenlítésként szolgál, hogy a tojás ne csapódjon ki.
Fontos a hőkiegyenlítés, különben a tojás rögössé válhat.
A melegített tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba, és alacsony hőfokon főzd folyamatos keverés mellett, amíg a krém besűrűsödik (kb. 5-7 perc). Ne hagyd forrni!
A krém akkor jó, ha bevonja a kanál hátát és az ujjaddal húzott vonal nem folyik össze.
Szűrd át a keveréket egy finom szűrőn, hogy a nagyobb részeket eltávolítsd. Hagyd teljesen kihűlni, majd tedd hűtőbe legalább 4 órára.
A szűrés segít abban, hogy a fagylalt sima és krémes legyen. A hűtési idő elengedhetetlen az ízek összeéréséhez.
Ha van fagylaltgéped, öntsd bele a lehűlt keveréket, és a gép utasításai szerint készítsd el. Ha nincs, tedd a keveréket egy lapos edénybe a fagyasztóba, és félóránként keverd át egy villával, hogy krémes maradjon.
Ha nincs fagylaltgéped, a gyakori keverés megakadályozza a jégkristályok kialakulását.
Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten pihenni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted egy kevés extra mézzel vagy aprított dióval.
Ha túl kemény a fagylalt, mártsd a kanalat forró vízbe, mielőtt kanalaznád.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.