Egy kis tálban keverd össze a langyos tejet, az élesztőt és egy evőkanál cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A habosodás azt jelzi, hogy az élesztő aktív.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy a kenyér könnyebb és levegősebb legyen.
Add hozzá az élesztős tejet, a tojást és az olvasztott vajat, majd keverd össze és kezd el dagasztani.
A vajat ne forrón add hozzá, hanem langyosan, hogy ne főzze meg a tojást és az élesztőt.
Dagaszd a tésztát 10-12 percig, amíg rugalmas és sima lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
A dagasztás fontos lépés a tökéletes állag eléréséhez. Ne spórolj az idővel! Inkább kevesebb lisztet adj hozzá, mint többet, különben kemény lesz a kenyér.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.
A meleg hely elősegíti a kelést. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 50°C), majd kikapcsolva ide teheted a tésztát kelni.
Oszd a megkelt tésztát három egyenlő részre, formázd hosszúkás hengerekké, és helyezd egy kivajazott sütőformába.
A formázásnál figyelj, hogy a hengerek egyforma hosszúak legyenek, így a kenyér egyenletesen sül majd meg.
Hagyd kelni további 30 percig, hogy a tészta szépen megemelkedjen.
Ez a második kelesztés is fontos a végső állaghoz. Ne hagyd ki!
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a kenyeret 25-30 percig, amíg aranybarna lesz.
A sütési idő függ a sütődtől. Ha a teteje túl hamar barnul, takard le alufóliával.
Hagyd kissé hűlni, majd vedd ki a formából, és tálald frissen vagy pirítva.
A hűtőrácson hagyd hűlni, hogy ne legyen vizes az alja.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.