Frissen sült japán tejkenyér

Milk bread - Japán tejkenyér

A milk bread, vagyis a japán tejkenyér, egy rendkívül puha és könnyű textúrájú kenyér, amely a japán pékségek egyik legismertebb terméke. Az alaprecept egy különleges technikát, a tangzhong módszert alkalmazza, amely selymes és hosszan friss maradó tésztát eredményez. Ez a kenyér kiválóan alkalmas szendvicsekhez, vajjal és lekvárral fogyasztva, vagy akár önmagában is élvezhető. Japánon kívül is egyre népszerűbb, mivel egyedülálló puhasága és enyhén édes íze miatt sokak kedvence.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Búzaliszt
250 ml Tej
7 g Száraz élesztő
50 g Kristálycukor
5 g
50 g Vaj
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos tejet, az élesztőt és egy evőkanál cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A habosodás azt jelzi, hogy az élesztő aktív.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a kenyér könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Add hozzá az élesztős tejet, a tojást és az olvasztott vajat, majd keverd össze és kezd el dagasztani.

    A vajat ne forrón add hozzá, hanem langyosan, hogy ne főzze meg a tojást és az élesztőt.

    4

    Dagaszd a tésztát 10-12 percig, amíg rugalmas és sima lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    A dagasztás fontos lépés a tökéletes állag eléréséhez. Ne spórolj az idővel! Inkább kevesebb lisztet adj hozzá, mint többet, különben kemény lesz a kenyér.

    5

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.

    A meleg hely elősegíti a kelést. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 50°C), majd kikapcsolva ide teheted a tésztát kelni.

    6

    Oszd a megkelt tésztát három egyenlő részre, formázd hosszúkás hengerekké, és helyezd egy kivajazott sütőformába.

    A formázásnál figyelj, hogy a hengerek egyforma hosszúak legyenek, így a kenyér egyenletesen sül majd meg.

    7

    Hagyd kelni további 30 percig, hogy a tészta szépen megemelkedjen.

    Ez a második kelesztés is fontos a végső állaghoz. Ne hagyd ki!

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a kenyeret 25-30 percig, amíg aranybarna lesz.

    A sütési idő függ a sütődtől. Ha a teteje túl hamar barnul, takard le alufóliával.

    9

    Hagyd kissé hűlni, majd vedd ki a formából, és tálald frissen vagy pirítva.

    A hűtőrácson hagyd hűlni, hogy ne legyen vizes az alja.