Momo yakitori – grillezett csirkecomb nyársakon, mázas szójaszószban tálalva

Momo yakitori – csirkecomb

A yakitori, azaz japán nyársra húzott grillezett hús, a japán utcai ételek egyik legismertebb képviselője. A „momo” kifejezés csirkecombot jelent, amely a leggyakrabban használt alapanyag a yakitori nyársakhoz, mivel szaftos és ízes húsrész. A második világháború után vált különösen népszerűvé, amikor a gyors és olcsó étkezési lehetőségek előtérbe kerültek a japán városokban. Ahogy a nyársak sülnek, a szójaszósz, cukor és mirin keveréke karamellizálódik a húson, és egy fényes, ragadós mázat képez. A kellemes édeskés-umamis illat rögtön étvágyat csinál, és a falatnyi darabok ideálisak baráti összejövetelekhez vagy izgalmas vacsorákhoz. A momo yakitori titka a tökéletes balansz a szójaszósz sós íze és a mirin édessége között. A hús akkor lesz igazán jó, ha kívül enyhén karamellizált, belül pedig puha és szaftos. Ez az étel kiváló kiegészítője lehet japán stílusú tálaknak, de akár magában, friss zöldségekkel vagy rizzsel is fogyasztható.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 3
500 g Csirkecomb filé (bőrrel)
5 ek. Szójaszósz
3 ek. Mirin
2 ek. Szaké
2 ek. Cukor
1 db Vöröshagyma (opcionálisan pálcára húzva)
1 ek. Olaj a sütéshez
6 db Nyárs (fa vagy fém)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkecomb filét vágd nagyobb falatnyi darabokra. Ha van bőr rajta, ne távolítsd el – ez adja a szaftosságot és a ropogós külsőt.

    Vágd egyforma méretűre a darabokat, így egyenletesen sülnek át a nyárson.

    2

    Készítsd el a yakitori szószt: egy kis lábosban keverd össze a szójaszószt, mirint, szakét és a cukrot. Forrald fel, majd főzd 5-6 percig, amíg kissé besűrűsödik.

    Ne forrald túl sokáig, mert túlságosan besűrűsödve le fog égni grillezés közben.

    3

    A csirkehúsdarabokat húzd fel nyársra – tetszés szerint váltogatva hagymakarikákkal. Kend meg vékonyan a húsokat a szósszal egy ecset segítségével.

    A fa nyársakat áztasd be vízbe legalább 30 perccel korábban, így nem égnek meg sütés közben.

    4

    Forró serpenyőben vagy grillen süsd meg a nyársakat oldalanként 3-4 percig. Közben többször kend át a szósszal, hogy szép mázas, fényes réteg képződjön rajta.

    A szósszal csak az utolsó pár percben kend meg vastagabban, hogy ne égjen meg túl gyorsan.

    5

    Amikor a csirke átsült és enyhén karamellizálódott, vedd le a tűzről és tálald azonnal, melegen, extra szósszal vagy főtt rizzsel.

    A hús akkor van készen, ha belül már nem rózsaszín, de még szaftos – ne szárítsd ki túlsütéssel!