Frissen sült Mozzarellás-Ricottás Calzone

Mozzarellás-ricottás calzone

A calzone az olasz konyha egyik legismertebb töltött pizzája, amelynek számtalan változata létezik. A mozzarellás-ricottás verzió különösen népszerű a krémes, sajtos töltelék miatt. A mozzarella és a ricotta együttesen lágy és ízgazdag textúrát ad, míg a bazsalikom és oregánó autentikus olasz ízvilágot kölcsönöz ennek az ételnek. Tökéletes választás egy könnyed, mégis laktató vacsorára vagy ebédre.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
10 g
30 ml Olívaolaj
200 g Mozzarella sajt
200 g Ricotta
50 g Parmezán sajt
2 gerezd Fokhagyma
10 g Friss bazsalikom
2 tk. Oregánó
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.

    A szitálás megelőzi a csomók kialakulását, így a tészta simább lesz.

    2

    Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.

    A víz ne legyen túl meleg, mert az tönkreteszi az élesztőt. A langyos víz ideális a felfuttatáshoz.

    3

    A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.

    A tészta gyúrása fontos, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön, így a tészta rugalmas és könnyen nyújtható lesz.

    4

    Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tál olajozása megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A konyharuha vagy folpack lefedése pedig a kiszáradást gátolja.

    5

    A mozzarellát lereszeljük, a fokhagymát apróra vágjuk, majd a ricottával és a parmezánnal együtt összekeverjük egy tálban.

    Használhatunk előre reszelt mozzarellát is, de a frissen reszelt általában jobban olvad.

    6

    Hozzáadjuk az aprított bazsalikomot és oregánót, majd alaposan elkeverjük, hogy egyenletes tölteléket kapjunk.

    Ha friss fűszernövényeket használunk, sokkal aromásabb lesz a töltelék.

    7

    A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.

    Az átgyúrás segít eltávolítani a felesleges levegőt a tésztából, és könnyebben formázhatóvá teszi.

    8

    A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.

    A szélek szabadon hagyása azért fontos, hogy a tésztát könnyen össze tudjuk hajtani és lezárni.

    9

    A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.

    A villa használata nem csak dekoratív, de segít a szélek szoros lezárásában is.

    10

    A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.

    A tojás helyett használhatunk egy kevés olívaolajat is, ha nem szeretnénk, hogy a teteje túl sötét legyen.

    11

    Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

    A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, figyeljük a calzonékat, és ha szükséges, csökkentsük a hőmérsékletet, ha túl gyorsan barnulnának.

    12

    A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.

    A pihentetés segít, hogy a töltelék kicsit megszilárduljon, és ne folyjon ki annyira szeleteléskor.