A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.
A szitálás megelőzi a csomók kialakulását, így a tészta simább lesz.
Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
A víz ne legyen túl meleg, mert az tönkreteszi az élesztőt. A langyos víz ideális a felfuttatáshoz.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.
A tészta gyúrása fontos, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön, így a tészta rugalmas és könnyen nyújtható lesz.
Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tál olajozása megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A konyharuha vagy folpack lefedése pedig a kiszáradást gátolja.
A mozzarellát lereszeljük, a fokhagymát apróra vágjuk, majd a ricottával és a parmezánnal együtt összekeverjük egy tálban.
Használhatunk előre reszelt mozzarellát is, de a frissen reszelt általában jobban olvad.
Hozzáadjuk az aprított bazsalikomot és oregánót, majd alaposan elkeverjük, hogy egyenletes tölteléket kapjunk.
Ha friss fűszernövényeket használunk, sokkal aromásabb lesz a töltelék.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.
Az átgyúrás segít eltávolítani a felesleges levegőt a tésztából, és könnyebben formázhatóvá teszi.
A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.
A szélek szabadon hagyása azért fontos, hogy a tésztát könnyen össze tudjuk hajtani és lezárni.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A villa használata nem csak dekoratív, de segít a szélek szoros lezárásában is.
A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
A tojás helyett használhatunk egy kevés olívaolajat is, ha nem szeretnénk, hogy a teteje túl sötét legyen.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, figyeljük a calzonékat, és ha szükséges, csökkentsük a hőmérsékletet, ha túl gyorsan barnulnának.
A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.
A pihentetés segít, hogy a töltelék kicsit megszilárduljon, és ne folyjon ki annyira szeleteléskor.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.