Mysore masala dosa pörkölt burgonyával és friss kókuszreszelékkel tálalva

Mysore masala dosa

A Mysore masala dosa egy rendkívül népszerű étel Dél-Indiában, és a dosa egy különleges változata, amelyet egy gazdag masala fűszeres burgonyával töltenek meg. A Mysore masala dosa alapja ugyanaz a finom, enyhén savanykás tészta, amelyet a tradicionális dosa esetében is használunk, de itt egy pikáns chili pasztát is hozzáadnak, amely egy igazán izgalmas ízvilágot eredményez. A friss kókuszreszelék és a pörkölt burgonya kiemelik a dosa ízét, így minden falat egy különleges élmény.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Rizs
100 g Lencse
400 ml Víz
1 tk.
2 ek. Olaj
50 g Kókuszreszelék
1 tk. Mustármag
6 levél Curry levél
1 gerezd Fokhagyma
300 g Pörkölt burgonya
1 csokor Koriander
2 ek. Chili paszta

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst és a lencsét alaposan mosd át, majd áztasd be őket 4-6 órára. Ha gyorsítani szeretnél, akár egy éjszakán át is ázhatnak.

    Az áztatás segíti, hogy a tészta simább legyen, és a dosa könnyebben megsüljön.

    2

    Miután a rizs és a lencse megáztak, egy turmixgépben vagy kávédarálóban őröld finomra őket, adj hozzá vizet, hogy egy folyékony, de nem túl híg tésztát kapj.

    A tészta állagának olyan sűrűnek kell lennie, mint a palacsintatésztának, így nem lesz túl vékony, de könnyen szélesre teríthető.

    3

    Hagyd pihenni a tésztát egy meleg helyen 8-12 órára, hogy erjedni tudjon. Ezt követően a tészta enyhén buborékoló, enyhén savanykás lesz.

    A pihentetés az indiai dosa tészta alapja, és segít abban, hogy a dosa finom, ropogós legyen a sütéskor.

    4

    Melegíts fel egy serpenyőt közepes hőmérsékletre, majd vékonyan kend meg olajjal. Önts bele egy merőkanálnyi tésztát, és körkörös mozdulatokkal terítsd el egyenletesen.

    A serpenyőt érdemes alacsonyabb hőmérsékleten kezdeni, hogy a dosa ne égjen meg, de szépen átsüljön.

    5

    Amikor a dosa szélei elkezdenek elválni a serpenyőtől, és a teteje is megszilárdul, fordítsd meg és süsd még 1-2 percig, amíg enyhén aranybarna nem lesz.

    Ne forgasd túl gyorsan, mert akkor nem lesz ropogós a dosa. Tartsd figyelemmel, hogy a széle aranybarna legyen!

    6

    Mikor elkészült a dosa, tedd félre, és készítsd el a masala tölteléket. Egy serpenyőben melegíts olajat, és add hozzá a mustármagot, a curry levelet, és a fokhagymát, majd pirítsd meg őket.

    A fűszerek pirítása segít kiemelni az ízeket, és intenzívebbé teszi a dosa töltelékét.

    7

    A kész pörkölt burgonyát, koriandert és chili pasztát keverd össze, és tedd a dosa közepére. Tedd félbe, és tálald friss kókuszreszelékkel.

    A kókuszreszelék ad egy friss, enyhén édes ízt a dosa mellé.