SzitĂĄld ĂĄt a lisztet egy nagy tĂĄlba, majd add hozzĂĄ a sĂłt. Ăsd bele a tojĂĄst, Ă©s fokozatosan keverd hozzĂĄ a vizet, miközben kevered. Ha a tĂ©szta összeĂĄllt, tedd egy lisztezett felĂŒletre, Ă©s gyĂșrd 8-10 percig, amĂg rugalmas, sima ĂĄllagot nem kapsz. TIPP: Ha tĂșl szĂĄraznak Ă©rzed, adj hozzĂĄ pĂĄr csepp vizet, ha tĂșl nedves, szĂłrj rĂĄ egy kevĂ©s lisztet.
A liszt ĂĄtszitĂĄlĂĄsa segĂt elkerĂŒlni a csomĂłkat a tĂ©sztĂĄban, Ă©s könnyebben gyĂșrhatĂłvĂĄ teszi. A vizet fokozatosan adagold, hogy ne legyen tĂșl lĂĄgy a tĂ©szta.
Fedd le a tĂ©sztĂĄt konyharuhĂĄval, Ă©s hagyd pihenni szobahĆmĂ©rsĂ©kleten 30 percig. Ez idĆ alatt a tĂ©szta pihentetĂ©se megkönnyĂti a nyĂșjtĂĄst Ă©s formĂĄzĂĄst.
A pihentetĂ©s sorĂĄn a glutĂ©nszĂĄlak ellazulnak, Ăgy a tĂ©szta könnyebben nyĂșjthatĂł Ă©s kevĂ©sbĂ© fog visszahĂșzĂłdni.
Közben kĂ©szĂtsd el a töltelĂ©ket: aprĂtsd finomra a hagymĂĄt, majd keverd össze a darĂĄlt marhahĂșssal Ă©s a ledarĂĄlt vagy aprĂłra vĂĄgott fĂŒstölt sertĂ©shĂșssal. SĂłzd Ă©s borsozd ĂzlĂ©s szerint, majd jĂłl dolgozd össze. TIPP: A fĂŒstölt hĂșs karakteres Ăze önmagĂĄban is elĂ©g, Ăgy ne fƱszerezd tĂșl.
A hagymĂĄt reszelve is hozzĂĄadhatod a töltelĂ©khez, Ăgy egyenletesebben oszlik el az Ăze. A töltelĂ©kbe tehetsz egy kevĂ©s zĂșzott fokhagymĂĄt is a mĂ©g intenzĂvebb ĂzĂ©rt.
NyĂșjtsd ki a tĂ©sztĂĄt vĂ©konyra, kb. 2 mm vastagsĂĄgĂșra. PohĂĄr segĂtsĂ©gĂ©vel szaggass belĆle köröket. A közepĂŒkbe tegyĂ©l egy kis kanĂĄlnyi töltelĂ©ket.
A tĂ©sztĂĄt mindig lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd, hogy ne ragadjon le. A köröket szaggathatod nagyobb pogĂĄcsaszaggatĂłval is, ha nagyobb pelmeniket szeretnĂ©l.
Hajtsd fĂ©lbe a tĂ©sztakört, Ă©s zĂĄrd le a szĂ©leket ujjaiddal. EzutĂĄn hajtsd össze a kĂ©t sarkot Ă©s nyomd össze Ćket, Ăgy kapod meg a klasszikus pelmeni formĂĄt. TIPP: A zĂĄrĂĄshoz enyhĂ©n vizezett ujjal dolgozz, hogy ne nyĂljon szĂ©t fĆzĂ©s közben.
A tĂ©szta szĂ©leit alaposan nyomd össze, hogy a töltelĂ©k ne szökjön ki fĆzĂ©s közben. Ha nagyon szĂĄraz a tĂ©szta, egy kevĂ©s vĂzzel kend meg a szĂ©leit, hogy jobban tapadjon.
Forralj bĆ vizet egy nagy fazĂ©kban, sĂłzd meg. A pelmeniket adagokban fĆzd meg â kb. 6 percig, amĂg feljönnek a vĂz tetejĂ©re, majd mĂ©g 1-2 percig fĆzd, hogy a töltelĂ©k biztosan ĂĄtfĆjön.
A pelmeniket ne tedd egyszerre a forrĂł vĂzbe, mert lehƱtik a vizet, Ă©s a tĂ©szta könnyen szĂ©teshet. Ha a pelmenik feljöttek a vĂz tetejĂ©re, kĂłstold meg, hogy biztosan megfĆttek-e.
SzƱrĆkanĂĄllal vedd ki a pelmeniket, Ă©s tĂĄlald forrĂłn. KĂnĂĄlj mellĂ© tejfölt, ĂzlĂ©s szerint szĂłrj rĂĄ ropogĂłs hagymĂĄt. TIPP: A fĂŒstös Ăzekhez remekĂŒl illik egy kevĂ©s frissen Ćrölt fekete bors is a tetejĂ©re.
A pelmeniket tĂĄlalhatod olvasztott vajjal, ecetes tormĂĄval vagy mustĂĄrral is. A ropogĂłs hagymĂĄt helyettesĂtheted pirĂtott szalonnĂĄval is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.