FĂŒstölt hĂșsos pelmeni tejföllel tĂĄlalva

Orosz fĂŒstölt hĂșsos pelmeni

A pelmeni eredetileg SzibĂ©ria terĂŒletĂ©rƑl szĂĄrmazik, ahol a hosszĂș, fagyos teleken elƑre elkĂ©szĂ­tve, fagyasztva tĂĄroltĂĄk Ƒket. A fĂŒstölt hĂșsos vĂĄltozat kĂŒlönösen kedvelt volt vidĂ©ken, ahol a hĂșs tartĂłsĂ­tĂĄsa fĂŒstölĂ©ssel törtĂ©nt. Ez a vĂĄltozat karakteresebb, mĂ©lyebb Ă­zvilĂĄgot kĂ©pvisel, Ă©s rendkĂ­vĂŒl laktatĂł. Egy hideg tĂ©li estĂ©n nincs is jobb, mint a fĂŒstölt hĂșsos pelmeni meleg, illatos fogĂĄsa az asztalon. Az Ă©tel intenzĂ­v, fĂŒstös aromĂĄja Ă©s a puha tĂ©szta kombinĂĄciĂłja valĂłdi otthonos Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt. A siker kulcsa a megfelelƑ hĂșskeverĂ©k Ă©s a frissen gyĂșrt tĂ©szta. A fĂŒstölt hĂșs karakteressĂ©gĂ©t Ă©rdemes ellensĂșlyozni a tejföl savassĂĄgĂĄval, Ă­gy az Ă©tel kiegyensĂșlyozott Ă­zvilĂĄgot kap. Tipp: PrĂłbĂĄld ki ropogĂłsra pirĂ­tott hagymĂĄval megszĂłrva – igazi orosz klasszikus!

ElƑkĂ©szĂŒlet 45 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 55 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 400 g BĂșzaliszt
⭕ 1 db Tojás
⭕ 150 ml Víz
⭕ 1 tk. Só
⭕ 200 g FĂŒstölt sertĂ©shĂșs
⭕ 200 g DarĂĄlt marhahĂșs
⭕ 1 db Hagyma
⭕ 0.5 tk. Fekete bors
⭕ 150 g Tejföl

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    SzitĂĄld ĂĄt a lisztet egy nagy tĂĄlba, majd add hozzĂĄ a sĂłt. Üsd bele a tojĂĄst, Ă©s fokozatosan keverd hozzĂĄ a vizet, miközben kevered. Ha a tĂ©szta összeĂĄllt, tedd egy lisztezett felĂŒletre, Ă©s gyĂșrd 8-10 percig, amĂ­g rugalmas, sima ĂĄllagot nem kapsz. TIPP: Ha tĂșl szĂĄraznak Ă©rzed, adj hozzĂĄ pĂĄr csepp vizet, ha tĂșl nedves, szĂłrj rĂĄ egy kevĂ©s lisztet.

    A liszt ĂĄtszitĂĄlĂĄsa segĂ­t elkerĂŒlni a csomĂłkat a tĂ©sztĂĄban, Ă©s könnyebben gyĂșrhatĂłvĂĄ teszi. A vizet fokozatosan adagold, hogy ne legyen tĂșl lĂĄgy a tĂ©szta.

    2

    Fedd le a tĂ©sztĂĄt konyharuhĂĄval, Ă©s hagyd pihenni szobahƑmĂ©rsĂ©kleten 30 percig. Ez idƑ alatt a tĂ©szta pihentetĂ©se megkönnyĂ­ti a nyĂșjtĂĄst Ă©s formĂĄzĂĄst.

    A pihentetĂ©s sorĂĄn a glutĂ©nszĂĄlak ellazulnak, Ă­gy a tĂ©szta könnyebben nyĂșjthatĂł Ă©s kevĂ©sbĂ© fog visszahĂșzĂłdni.

    3

    Közben kĂ©szĂ­tsd el a töltelĂ©ket: aprĂ­tsd finomra a hagymĂĄt, majd keverd össze a darĂĄlt marhahĂșssal Ă©s a ledarĂĄlt vagy aprĂłra vĂĄgott fĂŒstölt sertĂ©shĂșssal. SĂłzd Ă©s borsozd Ă­zlĂ©s szerint, majd jĂłl dolgozd össze. TIPP: A fĂŒstölt hĂșs karakteres Ă­ze önmagĂĄban is elĂ©g, Ă­gy ne fƱszerezd tĂșl.

    A hagymĂĄt reszelve is hozzĂĄadhatod a töltelĂ©khez, Ă­gy egyenletesebben oszlik el az Ă­ze. A töltelĂ©kbe tehetsz egy kevĂ©s zĂșzott fokhagymĂĄt is a mĂ©g intenzĂ­vebb Ă­zĂ©rt.

    4

    NyĂșjtsd ki a tĂ©sztĂĄt vĂ©konyra, kb. 2 mm vastagsĂĄgĂșra. PohĂĄr segĂ­tsĂ©gĂ©vel szaggass belƑle köröket. A közepĂŒkbe tegyĂ©l egy kis kanĂĄlnyi töltelĂ©ket.

    A tĂ©sztĂĄt mindig lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd, hogy ne ragadjon le. A köröket szaggathatod nagyobb pogĂĄcsaszaggatĂłval is, ha nagyobb pelmeniket szeretnĂ©l.

    5

    Hajtsd fĂ©lbe a tĂ©sztakört, Ă©s zĂĄrd le a szĂ©leket ujjaiddal. EzutĂĄn hajtsd össze a kĂ©t sarkot Ă©s nyomd össze Ƒket, Ă­gy kapod meg a klasszikus pelmeni formĂĄt. TIPP: A zĂĄrĂĄshoz enyhĂ©n vizezett ujjal dolgozz, hogy ne nyĂ­ljon szĂ©t fƑzĂ©s közben.

    A tĂ©szta szĂ©leit alaposan nyomd össze, hogy a töltelĂ©k ne szökjön ki fƑzĂ©s közben. Ha nagyon szĂĄraz a tĂ©szta, egy kevĂ©s vĂ­zzel kend meg a szĂ©leit, hogy jobban tapadjon.

    6

    Forralj bƑ vizet egy nagy fazĂ©kban, sĂłzd meg. A pelmeniket adagokban fƑzd meg – kb. 6 percig, amĂ­g feljönnek a vĂ­z tetejĂ©re, majd mĂ©g 1-2 percig fƑzd, hogy a töltelĂ©k biztosan ĂĄtfƑjön.

    A pelmeniket ne tedd egyszerre a forrĂł vĂ­zbe, mert lehƱtik a vizet, Ă©s a tĂ©szta könnyen szĂ©teshet. Ha a pelmenik feljöttek a vĂ­z tetejĂ©re, kĂłstold meg, hogy biztosan megfƑttek-e.

    7

    SzƱrƑkanĂĄllal vedd ki a pelmeniket, Ă©s tĂĄlald forrĂłn. KĂ­nĂĄlj mellĂ© tejfölt, Ă­zlĂ©s szerint szĂłrj rĂĄ ropogĂłs hagymĂĄt. TIPP: A fĂŒstös Ă­zekhez remekĂŒl illik egy kevĂ©s frissen Ƒrölt fekete bors is a tetejĂ©re.

    A pelmeniket tĂĄlalhatod olvasztott vajjal, ecetes tormĂĄval vagy mustĂĄrral is. A ropogĂłs hagymĂĄt helyettesĂ­theted pirĂ­tott szalonnĂĄval is.