Orosz marhahúsos pelmeni tejföllel tálalva

Orosz marhahúsos pelmeni

A marhahúsos pelmeni az orosz konyha egyik legklasszikusabb fogása, amely a hideg szibériai telek idején vált igazán népszerűvé. Tartalmas, laktató étel, amely sokáig eláll, és előre is elkészíthető, lefagyasztható formában. A marhahús intenzív, karakteres íze remekül érvényesül a vékony tésztaréteg alatt, különösen, ha a töltelékhez egy kis hagymát és fokhagymát is adunk. Tipp: használj friss, minőségi darált marhát a tökéletes eredmény érdekében. Ez a fogás kiválóan illik egy vasárnapi családi ebédhez vagy egy hideg téli vacsorához. Egy kanál tejföl, kevés vaj, frissen őrölt bors – és máris egy meleg, házias klasszikust varázsolhatsz az asztalra.

Előkészület 45 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 55 perc
690 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Búzaliszt
1 db Tojás
100 ml Víz
1 csipet
300 g Darált marhahús
1 db Hagyma
1 gerezd Fokhagyma
1 csipet Bors
20 g Vaj
100 g Tejföl

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a tojást, a vizet és a sót. Gyúrd egynemű, rugalmas tésztává, majd fedd le és pihentesd 30 percig.

    A tésztát akkor jó, ha nem ragad a kézhez. Ha túl kemény, adj hozzá egy kis vizet, ha túl lágy, adj hozzá egy kis lisztet.

    2

    A töltelékhez keverd össze a darált marhahúst, az apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, sót és borsot. Ha szükséges, adj hozzá kevés vizet, hogy szaftosabb legyen.

    A töltelékbe tehetsz egy kis aprított petrezselymet vagy koriandert is. A hagymát reszelve is hozzáadhatod, így egyenletesebben oszlik el.

    3

    A tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen vékonyra, majd szaggass belőle köröket. Mindegyik kör közepére tegyél egy teáskanálnyi tölteléket.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen elszakad. A köröket szaggathatod pohárral vagy pogácsaszaggatóval.

    4

    Hajtsd félbe a köröket, nyomd össze a széleket, majd hajtsd vissza a két végét és nyomd össze, hogy klasszikus pelmeni formát kapj.

    A széleket nedvesítsd be egy kis vízzel, hogy jobban összetapadjanak. A pelmeniket formázás után lisztezett felületre rakd, hogy ne ragadjanak le.

    5

    Forralj vizet egy nagy lábasban, sózd meg, majd adagokban főzd ki a pelmeniket 6-7 percig, amíg felúsznak a víz felszínére.

    A pelmeniket ne tedd egyszerre a forró vízbe, mert lehűtik a vizet. Ha fagyasztott pelmenit használsz, akkor hosszabb ideig kell főznöd.

    6

    A kész pelmeniket szűrd le, majd forgasd meg egy kevés olvasztott vajban, hogy ne ragadjanak össze. Tálald tejföllel és frissen őrölt borssal.

    A pelmeniket tálalhatod pirított szalonnával, ecetes tormával vagy mustárral is.

    7

    Tipp: A pelmeniket le is fagyaszthatod. Fagyasztva kb. 10 perc főzést igényelnek.

    A pelmeniket egy rétegben tedd a fagyasztóba, hogy ne ragadjanak össze. Ha megfagytak, zacskóba teheted őket.

    8

    Tálalhatod egy kevés húslevessel is, így tartalmasabb és melegítő hatású lesz, különösen hideg napokon.

    A húslevesbe tehetsz egy kis aprított zöldséget is, például sárgarépát, petrezselyemgyökeret vagy zellert.

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a tojást, a vizet és a sót. Gyúrd egynemű, rugalmas tésztává, majd fedd le és pihentesd 30 percig.

    A tésztát akkor jó, ha nem ragad a kézhez. Ha túl kemény, adj hozzá egy kis vizet, ha túl lágy, adj hozzá egy kis lisztet.

    2

    A töltelékhez keverd össze a darált marhahúst, az apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, sót és borsot. Ha szükséges, adj hozzá kevés vizet, hogy szaftosabb legyen.

    A töltelékbe tehetsz egy kis aprított petrezselymet vagy koriandert is. A hagymát reszelve is hozzáadhatod, így egyenletesebben oszlik el.

    3

    A tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen vékonyra, majd szaggass belőle köröket. Mindegyik kör közepére tegyél egy teáskanálnyi tölteléket.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen elszakad. A köröket szaggathatod pohárral vagy pogácsaszaggatóval.

    4

    Hajtsd félbe a köröket, nyomd össze a széleket, majd hajtsd vissza a két végét és nyomd össze, hogy klasszikus pelmeni formát kapj.

    A széleket nedvesítsd be egy kis vízzel, hogy jobban összetapadjanak. A pelmeniket formázás után lisztezett felületre rakd, hogy ne ragadjanak le.

    5

    Forralj vizet egy nagy lábasban, sózd meg, majd adagokban főzd ki a pelmeniket 6-7 percig, amíg felúsznak a víz felszínére.

    A pelmeniket ne tedd egyszerre a forró vízbe, mert lehűtik a vizet. Ha fagyasztott pelmenit használsz, akkor hosszabb ideig kell főznöd.

    6

    A kész pelmeniket szűrd le, majd forgasd meg egy kevés olvasztott vajban, hogy ne ragadjanak össze. Tálald tejföllel és frissen őrölt borssal.

    A pelmeniket tálalhatod pirított szalonnával, ecetes tormával vagy mustárral is.

    7

    Tipp: A pelmeniket le is fagyaszthatod. Fagyasztva kb. 10 perc főzést igényelnek.

    A pelmeniket egy rétegben tedd a fagyasztóba, hogy ne ragadjanak össze. Ha megfagytak, zacskóba teheted őket.

    8

    Tálalhatod egy kevés húslevessel is, így tartalmasabb és melegítő hatású lesz, különösen hideg napokon.

    A húslevesbe tehetsz egy kis aprított zöldséget is, például sárgarépát, petrezselyemgyökeret vagy zellert.