Osso buco babĂ©rlevĂ©llel, szaftos borjĂșszeletek zöldsĂ©ges mĂĄrtĂĄsban

Osso buco babérlevéllel

A \'osso buco\', vagyis „lyukas csont” nevƱ fogĂĄs a 19. szĂĄzadi MilĂĄnĂłbĂłl szĂĄrmazik, ahol a borjĂșlĂĄbszĂĄr csontvelƑje valĂłdi csemegĂ©nek szĂĄmĂ­tott. TörtĂ©neti hĂĄttĂ©r: Eredetileg csak a tehetƑsebb rĂ©tegek asztalĂĄra kerĂŒlt, de a lassĂș fƑzĂ©s Ă©s az olcsĂłbb alapanyagok kombinĂĄciĂłja miatt hamar elterjedt az olasz hĂĄztartĂĄsokban is. Technikai tanĂĄcs: A titok a hosszĂș, lassĂș fƑzĂ©sben rejlik, amely sorĂĄn a csontbĂłl kioldĂłdĂł zselatin selymes mĂĄrtĂĄst eredmĂ©nyez. FelhasznĂĄlĂłi Ă©lmĂ©ny: Ez az Ă©tel tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs egy ĂŒnnepi ebĂ©dre vagy kĂŒlönleges csalĂĄdi összejövetelre. A hagyomĂĄnyos vĂĄltozatot gremolatĂĄval is szoktĂĄk dĂ­szĂ­teni, de ez a babĂ©rleveles verziĂł egyszerƱbb Ă©s melengetƑbb hangulatot ĂĄraszt. HozzĂĄadhatsz egy kevĂ©s friss citromhĂ©jat a tĂĄlalĂĄskor, hogy feldobd az Ă­zeket, de a gazdag, mĂ©ly szĂłsz önmagĂĄban is tökĂ©letes Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 2 óra
Teljes 2 Ăłra 30 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 4 db BorjĂșlĂĄbszĂĄr
⭕ 100 g Finomliszt
⭕ 50 g Vaj
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 2 db SĂĄrgarĂ©pa
⭕ 1 db Zeller
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 db Fokhagyma
⭕ 200 ml FehĂ©rbor
⭕ 2 ek. SƱrĂ­tett paradicsom
⭕ 500 ml MarhaalaplĂ©
⭕ 2 db BabĂ©rlevĂ©l
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Fekete bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A borjĂșlĂĄbszĂĄr szeleteket sĂłzd Ă©s borsozd meg mindkĂ©t oldalukon, majd enyhĂ©n forgasd meg lisztben Ășgy, hogy minden oldalukat vĂ©konyan bevonja.

    A lisztes bevonat segĂ­t megƑrizni a hĂșs szaftossĂĄgĂĄt, miközben ropogĂłs kĂ©rget ad a pirĂ­tĂĄskor.

    2

    Egy vastag falĂș lĂĄbasban forrĂłsĂ­tsd fel a vajat Ă©s az olĂ­vaolajat, majd pirĂ­tsd meg a borjĂșlĂĄbszĂĄr szeleteket oldalankĂ©nt kb. 3-4 percig, amĂ­g aranybarna szĂ­nt kapnak.

    Ne zsĂșfold tĂșl a lĂĄbast, inkĂĄbb több rĂ©szletben pirĂ­ts, hogy ne pĂĄrolĂłdjon, hanem szĂ©pen piruljon.

    3

    Vedd ki a hĂșst, majd a visszamaradt zsiradĂ©kban dinszteld meg az aprĂłra vĂĄgott vöröshagymĂĄt, reszelt fokhagymĂĄt, felkockĂĄzott sĂĄrgarĂ©pĂĄt Ă©s zellert 5-6 percig, mĂ­g megpuhulnak.

    A zöldségeket egyforma méretƱre vågd, hogy egyenletesen puhuljanak.

    4

    Add hozzĂĄ a sƱrĂ­tett paradicsomot, Ă©s kevergetve pirĂ­tsd 2 percig, hogy az Ă­zek koncentrĂĄltabbĂĄ vĂĄljanak. Öntsd fel a fehĂ©rborral, Ă©s fƑzd, mĂ­g a bor felĂ©re redukĂĄlĂłdik.

    A bor elpårologtatåsa fontos, hogy az ételben ne maradjon nyers alkoholíz.

    5

    Helyezd vissza a hĂșsokat a lĂĄbasba. Öntsd rĂĄ az alaplevet, adj hozzĂĄ 2 db babĂ©rlevelet, majd fedd le a lĂĄbast.

    A hĂșsnak szinte teljesen el kell merĂŒlnie a lĂ©ben – ha kell, adj hozzĂĄ mĂ©g egy kevĂ©s alaplevet vagy vizet.

    6

    LassĂș tƱzön, fedƑ alatt fƑzd 1,5-2 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g a hĂșs vajpuha lesz, Ă©s könnyen levĂĄlik a csontrĂłl.

    Ha van, hasznĂĄlhatsz sĂŒtƑt is: 160°C-ra elƑmelegĂ­tve, lefedve sĂŒsd meg ugyanennyi ideig.

    7

    TĂĄlalĂĄs elƑtt vedd ki a babĂ©rleveleket, Ă©s a szĂłszt szĂŒksĂ©g szerint sƱrĂ­tsd be forralĂĄssal pĂĄr perc alatt.

    Ha tĂșl hĂ­g a szĂłsz, magasabb hƑfokon, kevergetve sƱrĂ­tsd be – Ă­gy intenzĂ­vebb lesz az Ă­ze is.