A borjúlábszár szeleteket sózd és borsozd meg mindkét oldalukon, majd enyhén forgasd meg lisztben úgy, hogy minden oldalukat vékonyan bevonja.
A lisztes bevonat segít megőrizni a hús szaftosságát, miközben ropogós kérget ad a pirításkor.
Egy vastag falú lábasban forrósítsd fel a vajat és az olívaolajat, majd pirítsd meg a borjúlábszár szeleteket oldalanként kb. 3-4 percig, amíg aranybarna színt kapnak.
Ne zsúfold túl a lábast, inkább több részletben piríts, hogy ne párolódjon, hanem szépen piruljon.
Vedd ki a húst, majd a visszamaradt zsiradékban dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát, reszelt fokhagymát, felkockázott sárgarépát és zellert 5-6 percig, míg megpuhulnak.
A zöldségeket egyforma méretűre vágd, hogy egyenletesen puhuljanak.
Add hozzá a sűrített paradicsomot, és kevergetve pirítsd 2 percig, hogy az ízek koncentráltabbá váljanak. Öntsd fel a fehérborral, és főzd, míg a bor felére redukálódik.
A bor elpárologtatása fontos, hogy az ételben ne maradjon nyers alkoholíz.
Helyezd vissza a húsokat a lábasba. Öntsd rá az alaplevet, adj hozzá 2 db babérlevelet, majd fedd le a lábast.
A húsnak szinte teljesen el kell merülnie a lében – ha kell, adj hozzá még egy kevés alaplevet vagy vizet.
Lassú tűzön, fedő alatt főzd 1,5-2 órán át, amíg a hús vajpuha lesz, és könnyen leválik a csontról.
Ha van, használhatsz sütőt is: 160°C-ra előmelegítve, lefedve süsd meg ugyanennyi ideig.
Tálalás előtt vedd ki a babérleveleket, és a szószt szükség szerint sűrítsd be forralással pár perc alatt.
Ha túl híg a szósz, magasabb hőfokon, kevergetve sűrítsd be – így intenzívebb lesz az íze is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.