Keverd össze a lisztet a sóval, add hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt, majd fokozatosan a vizet. Gyúrd sima, rugalmas tésztává. Fóliázd be, és pihentesd a hűtőben legalább 30 percig.
A tésztát minél tovább pihenteted, annál könnyebb lesz vele dolgozni. Akár egy éjszakán át is pihentetheted a hűtőben.
A padlizsánt kockázd fel, sózd be enyhén, hagyd állni 15 percig, majd öblítsd le és szárítsd meg papírtörlővel.
A sózás segít eltávolítani a padlizsán keserű ízét és felesleges nedvességtartalmát.
Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, pirítsd meg a padlizsánt, majd add hozzá a zúzott fokhagymát és borsot. Süsd, amíg a padlizsán puha és enyhén karamellizált lesz. Hagyd langyosra hűlni.
Ne süsd túl a padlizsánt, mert akkor szétesik. Fontos, hogy enyhén karamellizálódjon, hogy finomabb legyen az íze.
Keverd a langyos padlizsánhoz a reszelt parmezán sajtot, és keverd össze egyenletesen.
A parmezán helyett használhatsz más kemény sajtot is, például grana padano-t vagy pecorino romanot.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki 3 mm vastagra, szaggass belőle 10–12 cm-es köröket. Mindegyik közepére tegyél egy evőkanál padlizsános tölteléket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen kiszakad. A tölteléket ne rakd túl sok, mert akkor nehéz lesz lezárni az empanadákat.
Hajtsd félbe, a széleket zárd le villával vagy kézzel csavart mozdulattal. Fontos, hogy jól záródjon, ne folyjon ki a töltelék.
A széleket nedvesítsd meg egy kevés vízzel, hogy jobban tapadjanak.
Helyezd a megtöltött empanadákat sütőpapíros tepsire, és kend meg vízzel vagy kevés olívaolajjal a tetejüket.
A tetejüket megkenheted felvert tojással is, hogy szebb színt kapjanak.
Süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 20–25 percig, amíg aranybarnára pirulnak. A töltelék belül legyen forró és krémes.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj rá, és ha szükséges, állítsd be az időt.
Pihentesd 5 percig, majd tálald melegen vagy langyosan. Kitűnő vegetáriánus főétel vagy vendégváró.
Tálalhatod salátával, joghurtmártással vagy csípős szósszal is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.