Frissen sült pandoro mascarpone krémmel tálalva, porcukorral megszórva

Pandoro mascarpone krémmel

A pandoro, amely Verona városából származik, az olasz karácsonyi sütemények egyik legikonikusabb darabja. A 19. században a gazdag családok ünnepi asztalán vált elengedhetetlenné, aranyszínű, vajban gazdag tésztája és csillag alakja azóta is a bőség és elegancia szimbóluma. A mascarpone krém hozzáadása modern csavart visz a klasszikus receptbe: a lágy, tejszínes krém tökéletesen kiegészíti a kalács légies szerkezetét. A mascarpone egy olasz eredetű krémsajt, amelyet főként desszertekhez használnak, de itt most különleges, habos kísérőként szerepel. Képzeld el, ahogy a forró sütőből kikerülő pandoro illata elárasztja a konyhát, miközben a krémes réteg lágyan olvad rá. Ez a sütemény ideális választás karácsonyi vacsorák lezárásaként, baráti összejöveteleken vagy akár ajándékba is. Tipp: a krémbe keverhetsz kevés reszelt narancshéjat is, ha citrusos frissességre vágysz!

Előkészület 40 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 25 perc
4450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
140 g Cukor
4 db Tojás
180 g Vaj
120 ml Tej
25 g Élesztő (friss)
1 tk. Vaníliakivonat
0.5 tk.
250 g Mascarpone
200 ml Tejszín (habtejszín)
4 ek. Porcukor a szóráshoz és krémhez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd morzsold bele az élesztőt és adj hozzá egy teáskanál cukrot. Keverd el, és hagyd felfutni 10 perc alatt.

    A tej legyen langyos, ne forró – így segíti az élesztő aktiválódását.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sót és cukrot. Add hozzá a tojásokat, vaníliakivonatot, majd öntsd bele a felfuttatott élesztőt is.

    A tojásokat szobahőmérsékleten használd, hogy könnyebben elkeveredjenek a tésztában.

    3

    Keverés után add hozzá a puha vajat apránként. Dagaszd sima, rugalmas tésztává. Ezután takard le, és hagyd kelni 2 órát meleg helyen.

    A vajat kis adagokban add hozzá, hogy jobban elkeveredjen és ne csomósodjon össze.

    4

    Formázd a tésztát gömbbé, és helyezd kivajazott pandoro formába. Hagyd ismét kelni 1 órát, amíg a tészta a forma 3/4 részéig ér.

    A forma belső felületét alaposan kend ki vajjal, hogy a sütemény ne ragadjon bele.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 170°C-ra, és süsd a pandorót 40–45 percig, amíg aranybarna lesz. Ha kell, takard le a tetejét alufóliával, hogy ne égjen meg.

    A tűpróbával ellenőrizheted a belsejét – ha tiszta, akkor megsült.

    6

    Hagyd 10 percig hűlni a formában, majd borítsd ki, és tedd rácsra, hogy teljesen kihűljön.

    Ne borítsd ki melegen, mert a tészta könnyen megtörhet – hagyd pihenni.

    7

    Közben készítsd el a mascarpone krémet: verd fel a hideg tejszínt kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a mascarponét és 2 evőkanál porcukrot. Hűtsd le tálalásig.

    A tejszín és a mascarpone is legyen jól behűtve, hogy könnyen habosítható legyen.

    8

    Tálaláskor szeleteld fel a kihűlt pandorót, szórd meg porcukorral, és kínáld mellé a mascarpone krémet külön tálban vagy rétegezve.

    Használhatsz habzsákot a krém adagolásához, így esztétikusabb a tálalás.