Szeletelt panettone mandulával megszórva, aranybarnára sütve, ünnepi tálalásban

Panettone mandulával

A panettone eredete a 15. századi Milánóba vezethető vissza, ahol egy nemesi ház szolgálója véletlenül égette el a desszertet, és improvizációból készítette el ezt a gyümölcsös kalácsot, amely azóta a karácsonyi ünnepi asztalok klasszikusává vált. Technikai tanács: A tökéletes panettone elkészítéséhez kulcsfontosságú a hosszú kelesztés és a magas zsírtartalmú vaj használata. Ahogy a sütőből áradó édes, vajas illat betölti a konyhát, valódi ünnepi hangulat költözik otthonunkba. Ez a változat szeletelt mandulával különleges ropogósságot ad a tetejének, míg a mazsola és kandírozott narancshéj gazdagítja az ízvilágot. Ideális választás ünnepi reggelikhez, vendégvárónak vagy ajándékba csomagolva is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 15 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
4 db Tojás
150 ml Tej
100 g Cukor
120 g Vaj
7 g Szárított élesztő
50 g Mandula (szeletelt)
50 g Kandírozott narancshéj
100 g Mazsola
1 tk. Vaníliakivonat
0.5 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejhez add hozzá a szárított élesztőt és 1 teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, míg habosodni kezd. Ez jelzi, hogy az élesztő aktív.

    Ha nem habosodik, akkor valószínűleg nem elég meleg a tej vagy régi az élesztő – próbáld újra friss hozzávalókkal!

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sót, cukrot. Add hozzá a tojásokat, az élesztős tejet és a vaníliakivonatot, majd keverd össze alaposan. Ezután dagaszd addig, míg rugalmas tésztát nem kapsz.

    A tészta eleinte ragacsos lehet – ne adj hozzá plusz lisztet, hanem dagaszd tovább türelmesen!

    3

    Add hozzá a puha vajat apránként, minden adag után alaposan dolgozd bele. Ezután keverd bele a mazsolát és kandírozott narancshéjat. Letakarva keleszd meleg helyen 1,5 órán át.

    A vajat szobahőmérsékleten adagold, így könnyebben beépül a tésztába.

    4

    Miután a tészta megkelt, óvatosan gyúrd át, és formázz belőle egy gömböt. Helyezd panettone formába vagy egy magasabb, sütőpapírral bélelt hengeres formába. Fedd le, és keleszd még 45 percig.

    A forma legalább 2/3-ig legyen megtöltve – sütés közben szépen megnő.

    5

    A megkelt tészta tetejét kend meg tojással, és szórd meg a szeletelt mandulával. Tedd 170°C-ra előmelegített sütőbe és süsd 40–45 percig, míg a belseje is átsül és kívül aranybarna lesz.

    Ha a teteje túl gyorsan barnulna, fedd le alufóliával a sütés második felében.

    6

    Miután elkészült, hagyd a formában 10 percig pihenni, majd rácsra helyezve hűtsd ki teljesen, hogy a belseje ne essen össze.

    A teljes kihűlés után szeleteld – így jobban megmarad a szép szerkezete!