Pekándiós Stollen tálalva

Pekándiós Stollen

A pekándiós Stollen egy tradicionális német karácsonyi sütemény, amely a pekándió gazdag és édes ízét ötvözi a fahéjjal. A stollen a karácsonyi asztal egyik elengedhetetlen desszertje, amelyet generációk óta készítenek. A sütemény története Drezdából származik, és a ma is ismert változata már az 1800-as évek végén elterjedt. A pekándiós változata egy különleges twistet ad a hagyományos receptnek, így igazi ínycsiklandó élményt nyújt az ünnepi asztalon.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 2 óra 20 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
20 g Élesztő
250 ml Tej
100 g Cukor
1 csipet
1 tk. Fahéj
150 g Pekándió
200 g Megsült vaj
150 g Mazsola
100 g Mandula
50 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését. Ha nem fut fel az élesztő, akkor valószínűleg nem friss, és újat kell használni.

    2

    A lisztet, cukrot, sót, fahéjat egy nagy tálban keverjük össze.

    Érdemes átszitálni a lisztet, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.

    A vajat ne forrón add hozzá, hanem hagyd kicsit hűlni. A tésztát alaposan gyúrd át, ez fontos a stollen állagához.

    4

    A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.

    A tésztát letakarhatod egy konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki. A meleg hely lehet a sütő, ha csak a lámpája ég, vagy egy radiátor közelében.

    5

    A pekándiót, mandulát és mazsolát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.

    A mazsolát érdemes előzőleg rumba áztatni, hogy még ízletesebb legyen. A diókat és a mandulát durvára vágd, mielőtt belekevered a tésztába.

    6

    A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.

    Ez a pihentetés segít, hogy a stollen még levegősebb legyen.

    7

    Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg a teteje. Ha nagyon barnul, takard le alufóliával.

    8

    A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.

    A kihűlt stollent becsomagolva tárold, hogy ne száradjon ki. A porcukorral való megszórás előtt megkenheted olvasztott vajjal is, hogy jobban rátapadjon a porcukor.