Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését. Ha nem fut fel az élesztő, akkor valószínűleg nem friss, és újat kell használni.
A lisztet, cukrot, sót, fahéjat egy nagy tálban keverjük össze.
Érdemes átszitálni a lisztet, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
A vajat ne forrón add hozzá, hanem hagyd kicsit hűlni. A tésztát alaposan gyúrd át, ez fontos a stollen állagához.
A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.
A tésztát letakarhatod egy konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki. A meleg hely lehet a sütő, ha csak a lámpája ég, vagy egy radiátor közelében.
A pekándiót, mandulát és mazsolát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.
A mazsolát érdemes előzőleg rumba áztatni, hogy még ízletesebb legyen. A diókat és a mandulát durvára vágd, mielőtt belekevered a tésztába.
A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.
Ez a pihentetés segít, hogy a stollen még levegősebb legyen.
Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg a teteje. Ha nagyon barnul, takard le alufóliával.
A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.
A kihűlt stollent becsomagolva tárold, hogy ne száradjon ki. A porcukorral való megszórás előtt megkenheted olvasztott vajjal is, hogy jobban rátapadjon a porcukor.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.