Pesto fodros kellel és pekándióval tálalva, világos tányéron, krémes állaggal

Pesto fodros kellel és pekándióval

A pesto gyökerei Olaszország Liguria régiójába nyúlnak vissza, ahol a friss bazsalikom, fokhagyma, parmezán és fenyőmag kombinációja vált ikonikussá a gasztronómiában. Az idők során azonban számos kreatív változata született ennek a klasszikus szósznak – így született meg a fodros kellel és pekándióval készült változat is. Ez a változat nemcsak egészségesebb, de karakteresebb ízvilágot is kínál. Képzeld el, ahogy a frissen pirított pekándió aromája találkozik a fodros kel enyhe földes ízével, miközben a bazsalikom frissessége és a citromlé savassága egyensúlyt teremt. Technikai tipp: a fodros kel blansírozása nemcsak a kesernyés ízt tompítja, hanem a pesto színét is élénkebbé teszi. Ez a pesto tökéletes választás lehet egy gyors hétköznapi vacsorához vagy egy ünnepi vendégváró előételhez is. Ha izgalmasabbá szeretnéd tenni, kipróbálhatod akár dióval vagy mandulával is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés N/A
Teljes 20 perc
1250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Fodros kel
30 g Friss bazsalikom
50 g Pekándió
2 db Fokhagyma
40 g Parmezán sajt
80 ml Olívaolaj
1 ek. Citromlé
0.5 tk.
0.25 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A fodros kelt mosd meg alaposan, majd vágd ki a vastag szárakat és tépkedd kisebb darabokra. Ezután forralj fel egy lábasban vizet, és blansírozd a fodros kelt 1-2 percig. Ez megőrzi a színét és enyhíti a kesernyés ízét.

    A blansírozás után azonnal tedd jeges vízbe a fodros kelt, hogy megállítsd a főzési folyamatot és megőrizd az élénk zöld színét.

    2

    A pekándiót egy száraz serpenyőben közepes lángon pirítsd meg 3-4 perc alatt, amíg enyhén illatozni kezd. Ez kiemeli a dió ízét, és ropogósabbá teszi.

    Folyamatosan kevergesd, nehogy megégjen – a dió gyorsan keserűvé válhat túlzott hő hatására.

    3

    A fokhagymát pucold meg, vágd kisebb darabokra, és helyezd aprítógépbe vagy turmixgépbe a fodros kellel, friss bazsalikommal, pirított pekándióval, reszelt parmezánnal, olívaolajjal, citromlével, sóval és borssal együtt.

    Ha nincs nagy teljesítményű turmixod, előbb aprítsd késsel kisebbre a hozzávalókat, hogy könnyebben dolgozzon a gép.

    4

    Turmixold az egészet sima, krémes állagúra. Ha túl sűrű, adhatsz még hozzá egy kevés olívaolajat vagy egy evőkanál vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.

    Ne turmixold túl sokáig, mert a bazsalikomtól és keltől a pesto megbarnulhat – épp csak annyit dolgozz rajta, hogy krémes legyen.

    5

    Kóstold meg, és ha szükséges, állítsd be az ízesítést sóval, borssal vagy még egy kevés citromlével. Tálald frissen főtt tésztával, pirítóssal vagy zöldségek mellé mártogatósként.

    A pestót légmentesen záródó üvegben, hűtőben 3-4 napig eltarthatod. A tetejére egy kis olívaolajat öntve tovább friss marad.