Pide tálalva

Pide

A Pide, más néven török hajtott pizza, egy tradicionális közel-keleti étel, amelyet gyakran fogyasztanak vacsorára vagy ünnepi alkalmakkor. A csónak alakú tészta gazdag húsos és zöldséges feltéttel készül, amelyet friss fűszerek tesznek még különlegesebbé. A pide története a török konyha mély hagyományaiba nyúlik vissza, ahol a családi étkezések központi eleme volt. Tálaláskor friss petrezselyemmel és olívaolajjal megbolondítva a legjobb.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Búzaliszt
200 ml Víz
10 g Élesztő
5 g
200 g Darált hús (bárány vagy marha)
2 db Paradicsom
1 db Paprika (zöld vagy piros)
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
20 ml Olívaolaj
5 g Fűszerek (paprika, kömény, bors)
10 g Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd el a tésztát: keverd össze a lisztet, vizet, élesztőt és sót. Gyúrd sima tésztává, majd hagyd kelni 1 órán át meleg helyen.

    A tészta akkor lesz igazán jó, ha a vizet langyosra melegíted, és a sót az élesztőtől távol kevered a lisztbe. A keléshez ideális hely egy enyhén meleg, huzatmentes hely.

    2

    Készítsd el a feltétet: pirítsd meg a darált húst olívaolajon. Add hozzá az apróra vágott paradicsomot, paprikát, hagymát és fokhagymát, majd ízesítsd paprikával, köménnyel és borssal.

    A feltétet érdemes alaposan lepirítani, hogy a zöldségek elveszítsék a nedvességtartalmukat, és a pide ne ázzon el.

    3

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, és készíts elő egy sütőlapot.

    A sütő előmelegítése fontos, hogy a pide tésztája gyorsan megkeljen és ropogós legyen.

    4

    Nyújtsd ki a tésztát ovális formára. Helyezd rá a húsos-zöldséges feltétet, majd hajtsd fel a széleit, hogy csónak alakot kapj.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le. A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.

    5

    Süsd a pitét 12-15 percig, vagy amíg a tészta aranybarnára sül, és a feltét megsül.

    A sütési idő függ a sütő típusától, ezért érdemes figyelni a pitét sütés közben. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.

    6

    Sütés után szórd meg friss petrezselyemmel, és locsold meg olívaolajjal. Tálald melegen.

    A friss petrezselyem és az olívaolaj extra ízt és frissességet ad a pidének. Kínálhatsz mellé joghurtot vagy ayran-t is.