Piláf tálalva mandulával és mazsolával

Piláf

A piláf egy ősi eredetű rizses egytálétel, amely a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában és a Balkánon is népszerű. Eredetileg a perzsa konyhából származik, és az évszázadok során számos régió saját változatát fejlesztette ki. Az aromás fűszerek, a lassú főzés és az egyedi rétegezési technika teszi különlegessé ezt az ételt. A tökéletes piláf titka a megfelelő rizsfajta, a pontos vízmennyiség és a pihentetési idő, amely biztosítja a könnyed, pergős állagot. Ha szereted a gazdag, fűszeres ízeket, próbáld ki ezt az autentikus receptet, amely tökéletes választás egy különleges vacsorához!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Basmati rizs
400 g Csirkecomb filé
1 db Hagyma
2 db Sárgarépa
3 gerezd Fokhagyma
1 tk. Római kömény
1 db Fahéj
2 db Kardamom
1 db Babérlevél
1 tk. Kurkumapor
0.5 tk. Szerecsendió
750 ml Csirke alaplé
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
50 g Mazsola
50 g Mandula

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg alaposan a basmati rizst, majd áztasd be 20 percre. Ez segít a rizs tökéletes állagának elérésében.

    Az áztatás után alaposan csepegtesd le a rizst, hogy ne legyen túl sok víz a főzés során.

    2

    A csirkecombot vágd kisebb kockákra. A hagymát és fokhagymát aprítsd finomra, a sárgarépát vágd vékony csíkokra.

    A zöldségek egyenletes méretűre vágása biztosítja, hogy egyszerre puhuljanak meg.

    3

    Egy nagy serpenyőben vagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg benne a csirkét, amíg aranybarna nem lesz. Vedd ki a csirkét és tedd félre.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt a csirkével, mert akkor párolódni fog, ahelyett, hogy pirulna. Inkább több részletben pirítsd.

    4

    Ugyanabban az edényben dinszteld meg a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát és a sárgarépát. Pirítsd pár percig, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak.

    A hagymát alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjen meg és édesebb ízt kapjon.

    5

    Szórd hozzá a római köményt, fahéjat, kardamomot, babérlevelet, kurkumát és szerecsendiót, majd keverd jól össze, hogy az aromák felszabaduljanak.

    A fűszereket pirítsd rövid ideig a zöldségekkel, ezáltal intenzívebbé válik az ízük.

    6

    Add vissza a csirkét az edénybe, és öntsd hozzá az előzetesen lecsöpögtetett rizst. Óvatosan keverd össze, hogy a rizs minden szemet bevonjon az ízes alap.

    Lassan keverd össze a rizst a többi hozzávalóval, hogy ne törjön össze.

    7

    Öntsd fel a csirke alaplével, és forrald fel. Ezután takard le, csökkentsd a hőt, és főzd alacsony lángon 15-20 percig, amíg a rizs magába szívja a folyadékot és teljesen megpuhul.

    Fontos, hogy alacsony lángon főzd, és ne emeld fel a fedőt főzés közben, hogy a gőz ne szökjön el.

    8

    Amikor a rizs elkészült, keverd hozzá a mazsolát és a pirított mandulát. Fedd le az edényt és hagyd pihenni 5 percig.

    A mandulát száraz serpenyőben pirítsd meg, amíg illatos nem lesz és enyhén megbarnul.

    9

    Óvatosan keverd át a piláfot egy villával, majd tálald melegen.

    A villa használatával elkerülheted, hogy a rizs összetörjön.