Mérd ki az összes hozzávalót. A vajat olvaszd meg, de ne legyen forró.
A pontos mérés elengedhetetlen a sikeres sütéshez.
A langyos tejhez add hozzá az élesztőt és egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. A felfutott élesztő biztosítja, hogy a tészta megkeljen.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a vaníliakivonatot.
A liszt átszitálása levegősebbé teszi a tésztát.
Öntsd a felfutott élesztős tejet a lisztes keverékhez, majd add hozzá a tojásokat, a rumot és az olvasztott vajat.
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, hogy jobban összeálljanak.
Keverd össze a tésztát, majd kezd el dagasztani kézzel vagy dagasztógéppel, amíg sima és rugalmas nem lesz (kb. 10 perc).
A tésztát addig dagaszd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 2 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális hőmérséklet 25-28°C. Hűvösebb helyen hosszabb ideig tart a kelés.
Miután a tészta megkelt, lisztezett felületen gyúrd át finoman, majd formázz belőle egy kerek cipót.
A finom átgyúrás eltávolítja a felesleges levegőt a tésztából.
Helyezd a cipót egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd egy éles késsel vágj rá három keresztirányú bemetszést.
A bemetszések segítik a kenyeret, hogy egyenletesen süljön meg és szép formája legyen.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a kenyeret 30-35 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőtől függően változhat. Ha a kenyér teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd kihűlni, majd tálald egy kis vajjal vagy lekvárral.
Teljesen hűtsd ki a kenyeret mielőtt szeleteled, különben könnyen morzsolódik.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.