Pinza olasz húsvéti kenyér tálalva

Pinza - Olasz húsvéti kenyér

A Pinza egy hagyományos olasz húsvéti kenyér, amely főként Észak-Olaszországban, különösen Friuli-Venezia Giulia régióban népszerű. Az édes, kelt tésztás kenyér rumos és citrusos ízvilágával tökéletes az ünnepi asztalra. Az eredeti recept generációkon át öröklődött, és általában reggelire vagy desszertként fogyasztják egy csésze kávé vagy forró csokoládé mellé. A Pinza készítésének titka a hosszú kelesztés és a puha, rugalmas tészta, amely a sütés során aranybarnára sül, miközben a jellegzetes bemetszések formát adnak neki.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 2 óra 15 perc
2300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
100 g Cukor
5 g
7 g Száraz élesztő
250 ml Meleg tej
100 g Vaj
2 db Tojás
1 db Reszelt citromhéj
5 ml Vaníliakivonat
10 ml Rum

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Mérd ki az összes hozzávalót. A vajat olvaszd meg, de ne legyen forró.

    A pontos mérés elengedhetetlen a sikeres sütéshez.

    2

    A langyos tejhez add hozzá az élesztőt és egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. A felfutott élesztő biztosítja, hogy a tészta megkeljen.

    3

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a vaníliakivonatot.

    A liszt átszitálása levegősebbé teszi a tésztát.

    4

    Öntsd a felfutott élesztős tejet a lisztes keverékhez, majd add hozzá a tojásokat, a rumot és az olvasztott vajat.

    A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, hogy jobban összeálljanak.

    5

    Keverd össze a tésztát, majd kezd el dagasztani kézzel vagy dagasztógéppel, amíg sima és rugalmas nem lesz (kb. 10 perc).

    A tésztát addig dagaszd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    6

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 2 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tészta keléséhez ideális hőmérséklet 25-28°C. Hűvösebb helyen hosszabb ideig tart a kelés.

    7

    Miután a tészta megkelt, lisztezett felületen gyúrd át finoman, majd formázz belőle egy kerek cipót.

    A finom átgyúrás eltávolítja a felesleges levegőt a tésztából.

    8

    Helyezd a cipót egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd egy éles késsel vágj rá három keresztirányú bemetszést.

    A bemetszések segítik a kenyeret, hogy egyenletesen süljön meg és szép formája legyen.

    9

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a kenyeret 30-35 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    A sütési idő sütőtől függően változhat. Ha a kenyér teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    10

    Hagyd kihűlni, majd tálald egy kis vajjal vagy lekvárral.

    Teljesen hűtsd ki a kenyeret mielőtt szeleteled, különben könnyen morzsolódik.