Pisztáciás cannoli tálalva

Pisztáciás cannoli

A pisztácia már az ókori közel-keleti konyhákban is ismert és kedvelt alapanyag volt. A 21. században reneszánszát éli a desszertek világában, különösen a prémium minőségű pisztáciakrémek elérhetősége révén. A cannoli pisztáciás változata az olasz cukrászat egyik legmodernebb és legkedveltebb újítása. Ez a desszert elegáns, mégis egyszerűen elkészíthető választás különleges alkalmakra, legyen szó ünnepi asztalról vagy vendégváró édességről. A mascarpone tökéletesen kiegészíti a pisztácia gazdag aromáját. Tipp: ha még intenzívebb ízélményre vágysz, használj 100%-os pisztáciakrémet, mesterséges aroma nélkül. A tészta és a krém is előre elkészíthető, de a töltést mindig frissen végezd el, hogy megőrizze a textúráját és ízét.

Előkészület 45 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 55 perc
1440 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Liszt
30 g Cukor
30 g Vaj
1 db Tojás
40 ml Fehérbor
1 csipet
150 g Pisztáciakrém
100 g Mascarpone
30 g Porcukor
1 tk. Vanília kivonat
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot és egy csipet sót. Add hozzá a vajat, a tojást és a fehérbort, majd gyúrd össze, míg sima tésztát nem kapsz. Letakarva pihentesd a hűtőben 30 percig, így könnyebb lesz dolgozni vele.

    A tésztát ne gyúrd túl, csak addig, amíg összeáll. A fehérbor helyett használhatsz egy kevés ecetet is, ez ropogósabbá teszi a tésztát.

    2

    A töltelékhez keverd össze a pisztáciakrémet, mascarponét, porcukrot és vaníliát egy tálban. Dolgozd össze spatulával, míg sima, habos krém nem lesz belőle. Hűtsd be legalább 30 percre, hogy könnyen tölthető legyen.

    Ha nincs pisztáciakrémed, darált pisztáciával és egy kevés mandulaaromával is helyettesítheted.

    3

    A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki vékonyra. Vágj belőle kb. 10x10 cm-es négyzeteket, majd tekerd fel fém cannoli formákra. A széleket nedves ujjal zárd le, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.

    A tésztát minél vékonyabbra nyújtsd ki, mert sütés közben megvastagszik. A széleket alaposan nyomkodd össze, különben sütés közben szétnyílnak.

    4

    Melegítsd fel az olajat 180°C-ra egy mély lábasban. Süss 2-3 darabot egyszerre, amíg aranybarna nem lesz. Papírtörlőn csepegtesd le, majd amikor kihűlt, óvatosan húzd le a formáról.

    Az olaj hőmérsékletét tartsd állandóan 180°C-on, különben a cannolik vagy túl gyorsan sülnek, vagy túl sok olajat szívnak magukba. A formákat óvatosan húzd le, nehogy eltörjön a tészta.

    5

    Töltsd meg a cannolikat a pisztáciás krémmel habzsák segítségével. Mindkét végén töltsd meg, hogy egyenletes legyen a belsejében is. A frissesség és ropogósság érdekében tálalás előtt töltsd meg.

    A habzsák helyett használhatsz egy sima zacskót is, aminek levágod a sarkát. A cannolikat közvetlenül tálalás előtt töltsd meg, mert a töltelék meglágyítja a tésztát.

    6

    Tálalás előtt szórd meg porcukorral. A pisztáciás töltelék karakteres és gazdag ízvilágú, így nem szükséges hozzá díszítés. Azonnal fogyaszd, hogy a tészta ne veszítse el ropogósságát.

    Díszítheted aprított pisztáciával vagy csokoládéforgáccsal is.