Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet és az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.
A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ideális a kézmeleg hőmérséklet.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas állagú nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.
A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a tésztát. A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert az gátolja a felfutást.
Tedd a tésztát egy kiolajozott tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.
A kiolajozott tál megakadályozza, hogy a tészta letapadjon. A konyharuha nedvesítése segít megőrizni a tészta nedvességtartalmát. A keléshez ideális hőmérséklet 25-28°C.
Amíg a tészta kel, vágd fel a padlizsánt vékony szeletekre, sózd meg és hagyd állni 15 percig, hogy a keserű íz eltűnjön. Papírtörlővel itasd le a felesleges nedvességet.
A sózás segít eltávolítani a padlizsán keserű ízét és csökkenti a nedvességtartalmát, így sütéskor kevésbé szívja meg magát olajjal.
Egy serpenyőben hevíts egy kevés olívaolajat, és süsd meg a padlizsánszeleteket mindkét oldalukon 2-3 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Ne zsúfold tele a serpenyőt, mert akkor a padlizsán párolódni fog ahelyett, hogy megsülne. Inkább több részletben süsd.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen körülbelül fél cm vastagságúra, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
A sütő alapos előmelegítése biztosítja a tészta megfelelő átsülését. A sütőpapír megakadályozza, hogy a tészta letapadjon a tepsire.
Kend meg a tésztát paradicsomszósszal, majd szórd meg oregánóval és friss bazsalikommal. Egyenletesen oszlasd el rajta a mozzarellát és a sült padlizsánszeleteket.
A paradicsomszósz ne legyen túl sok, mert átáztathatja a tésztát.
Tedd a pizzát az előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percig, amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul, a tészta pedig ropogós lesz.
Figyeld a pizzát sütés közben, és ha a széle nagyon gyorsan barnulna, takard le alufóliával.
Vedd ki a sütőből, majd kanalazd rá a ricottát és szórd meg reszelt parmezánnal. Tálald friss bazsalikomlevelekkel díszítve.
A ricotta és a friss bazsalikom a sütés után kerül a pizzára, hogy megőrizzék frissességüket és ízüket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.