Frissen sült szalonnás pizza

Pizza con Pancetta (szalonnával)

A Pizza con Pancetta egy klasszikus olasz pizza, amelyet a gazdag, füstös ízű pancetta tesz különlegessé. Az olasz vidéki konyha egyik kedvence, ahol a pancettát évszázadok óta használják különféle ételekben. A pirított szalonna és a hagyma tökéletes harmóniát alkot a paradicsomszósszal és a ropogósra sült pizzatésztával. Egy pohár vörösborral vagy egy frissen facsart limonádéval kiválóan párosítható. Ha egy igazán ízes és laktató pizzára vágysz, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 1 óra 30 perc
1900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Pizzaliszt
7 g Élesztő
300 ml Meleg víz
10 g
30 ml Olívaolaj
200 ml Paradicsomszósz
150 g Mozzarella
100 g Pancetta (olasz szalonna)
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 g Frissen őrölt bors
5 g Oregánó
10 g Friss bazsalikom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Mérd ki az összetevőket: a lisztet, élesztőt, sót és vizet. Az élesztőt oldd fel langyos vízben, és hagyd pihenni 5 percig.

    A víz hőmérséklete legyen kézmeleg, se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja, a túl meleg pedig elpusztítja az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet a sóval, majd add hozzá az olívaolajat és a felfuttatott élesztőt. Gyúrd a tésztát simára, amíg rugalmas nem lesz.

    A tésztát alaposan gyúrd át, legalább 8-10 percig, hogy a glutén megfelelően kialakuljon. Ez biztosítja a pizza rugalmasságát és könnyű kezelhetőségét.

    3

    Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át meleg helyen, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előmelegítettél alacsony hőfokon (kb. 50°C-on) majd kikapcsoltad. Fontos, hogy a tészta ne száradjon ki, ezért a konyharuha legyen nedves.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Nyújtsd ki a pizzatésztát enyhén lisztezett felületen körülbelül fél centiméter vastagságúra.

    A sütőt érdemes a lehető legmagasabb hőfokra előmelegíteni, hogy a pizza gyorsan megsüljön és a tészta ropogós legyen. Ha van pizzaköved, azt is tedd be a sütőbe előmelegedni.

    5

    Pucold meg a vöröshagymát és a fokhagymát, majd szeleteld vékonyra. A pancettát vágd kisebb kockákra.

    A vöröshagymát érdemes vékony karikákra vágni, hogy jobban átsüljön a pizzán.

    6

    Egy serpenyőben pirítsd meg a pancettát közepes lángon, amíg kissé ropogós nem lesz. Tedd félre.

    A pancettát ne süsd túl, mert sütés közben még tovább fog pirulni a pizzán.

    7

    Kend meg a pizza tésztáját a paradicsomszósszal, majd szórd meg oregánóval és frissen őrölt borssal.

    A paradicsomszósz legyen jó minőségű és ne legyen túl sok, mert eláztathatja a tésztát.

    8

    Oszlasd el a szeletelt hagymát és a pirított pancettát a pizzán, majd szórd meg reszelt mozzarellával.

    A mozzarella legyen szárazabb típusú, hogy ne engedjen túl sok vizet sütés közben.

    9

    Helyezd a pizzát egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd süsd 12-15 percig, amíg a szélei aranybarnára pirulnak, és a sajt megolvad.

    Ha a pizza alja nem sül elég gyorsan, tegyél egy forró sütőlemezt a tepsi alá.

    10

    Vedd ki a sütőből, szórd meg friss bazsalikommal. Szeleteld és tálald azonnal.

    A friss bazsalikomot közvetlenül a sütés után tegyük rá, hogy megőrizze az aromáját.