Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet és az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.
A víz hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválja. A legjobb a kézmeleg víz.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas állagú nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.
A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. Ne adj hozzá túl sok lisztet egyszerre, mert a tészta kemény lehet.
Tedd a tésztát egy kiolajozott tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.
A tálat kend ki olajjal, hogy a tészta ne ragadjon le. A konyharuha legyen nedves, hogy a tészta ne száradjon ki. A meleg hely lehet a sütő is, ha alacsony hőfokon (kb. 50°C) bekapcsolod pár percre, majd kikapcsolod.
Amíg a tészta kel, szeleteld fel a padlizsánt, a cukkinit, a paprikát és a hagymát. Egy serpenyőben hevíts egy kevés olívaolajat, és pirítsd meg a zöldségeket közepes lángon 5-7 percig, hogy enyhén karamellizálódjanak.
A zöldségeket ne süsd túl, csak annyira, hogy enyhén megpuhuljanak és karamellizálódjanak. Ha túl sok zöldséget teszel egyszerre a serpenyőbe, akkor párolódni fognak, nem pirulni.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen körülbelül fél cm vastagságúra, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
A sütőt alaposan melegítsd elő, mert ez segít a pizzának, hogy ropogós legyen. A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert könnyen elszakadhat.
Kend meg a tésztát paradicsomszósszal, majd szórd meg oregánóval és friss bazsalikommal. Egyenletesen oszlasd el rajta a mozzarellát és a pirított zöldségeket.
A paradicsomszósz legyen jó minőségű és ízes. A bazsalikomot a sütés után is rászórhatod, hogy friss maradjon.
Tedd a pizzát az előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percig, amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul, a tészta pedig ropogós lesz.
Figyeld a pizzát sütés közben, mert a sütők eltérően működnek. Ha a sajt túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Vedd ki a sütőből, hagyd hűlni néhány percig, majd tálald friss bazsalikomlevelekkel díszítve.
A hűlés segít, hogy a sajt ne folyjon szét, amikor szeleteled a pizzát.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.