Krémes póréhagymás rizottó fehér tányéron tálalva, zöld színárnyalatú rizsszemekkel

Prebiotikus póréhagymás rizottó

A rizottó Észak-Olaszországból származik, ahol a 14. században jelent meg először a rizs a gasztronómiában. A lassú főzés és az állandó keverés adja meg a klasszikus rizottó selymes, krémes állagát. Ebben a modern változatban a póréhagyma és a kókusztej kapott főszerepet, így egy könnyed, prebiotikus hatású ételt alkottunk. A rizs keményítője természetesen sűríti az ételt, míg a kókusztej selymesíti. Képzeld el, ahogy a póréhagyma édeskés aromája lassan belengi a konyhát, miközben a rizs fokozatosan magába szívja a zöldségalaplé zamatát. A citromlé frissítő íze a végén pedig megkoronázza ezt a tápláló fogást. Ez a rizottó ideális egy könnyű, mégis laktató hétköznapi vacsorához, ráadásul új szintre emeli a növényi alapú főzést.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Rizottórizs (arborio)
2 db Póréhagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
700 ml Zöldségalaplé
0.5 tk. Fehérbors
1 ek. Citromlé
1 tk.
100 ml Kókusztej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A póréhagymát alaposan megmossuk, majd vékony karikákra vágjuk. A fokhagymát áttörjük vagy lereszeljük. A zöldségalaplevet melegítsük fel külön edényben, hogy forró legyen a főzés során.

    A forró alaplé segíti a rizottó krémes állagát – soha ne hideg folyadékot adj hozzá főzés közben!

    2

    Egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, majd hozzáadjuk a póréhagymát és 4-5 percig pároljuk közepes lángon, amíg megpuhul, de nem barnul meg.

    A lassú párolás kihozza a póréhagyma természetes édességét – ne kapkodd el ezt a lépést!

    3

    Hozzáadjuk a fokhagymát, majd 30 másodpercig kevergetjük, hogy az aromák kioldódjanak. Ezután beleszórjuk a rizottórizst, és 1-2 percig kevergetve pirítjuk, amíg kissé áttetszővé válik.

    A rizs rövid pirítása elősegíti, hogy megtartsa állagát és ne főjön szét.

    4

    A rizst elkezdjük fokozatosan felönteni a meleg zöldségalaplével – mindig csak egy merőkanálnyit adunk hozzá, és addig keverjük, amíg a folyadékot magába nem szívta. Ezt a folyamatot ismételjük kb. 20 percig.

    A rizottó állandó keverése segít a keményítő felszabadításában, amitől krémes lesz – ne hagyd magára!

    5

    Amikor a rizs már puha, de még enyhén harapható, hozzáadjuk a kókusztejet, citromlevet, sót és fehérborsot, majd további 2 percig főzzük.

    A citromlé frissességet ad az ételnek – csak a legvégén add hozzá, hogy ne veszítse el élénkségét!

    6

    Levesszük a tűzről, lefedve 5 percig pihentetjük, majd azonnal tálaljuk. Kívül selymes, belül enyhén harapható textúrájú rizottót kapunk.

    A pihentetés alatt a rizottó tovább krémesedik – ne hagyd ki ezt a lépést!