PĂłrĂ©hagymĂĄs sĂŒlt gomba tĂĄlalva kerĂĄmia tĂĄnyĂ©ron, friss petrezselyemmel megszĂłrva

Prebiotikus pĂłrĂ©hagymĂĄs sĂŒlt gomba

A pĂłrĂ©hagyma mĂĄr az Ăłkori Egyiptomban is ismert Ă©s kedvelt zöldsĂ©gfĂ©le volt, amelyet nemcsak Ă­ze, hanem gyĂłgyhatĂĄsa miatt is nagy becsben tartottak. A rĂłmai katonĂĄk pĂ©ldĂĄul Ășgy tartottĂĄk, hogy a pĂłrĂ©hagyma fogyasztĂĄsa erƑt Ă©s bĂĄtorsĂĄgot ad a csatatĂ©ren. A gomba – kĂŒlönösen a csiperkefajtĂĄk – EurĂłpa-szerte rĂ©gĂłta az erdei gasztronĂłmia alapkövei, de manapsĂĄg a vĂĄrosi konyhĂĄkban is fontos helyet kaptak, fƑkĂ©nt egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyeik miatt. A prebiotikus konyha titka abban rejlik, hogy olyan Ă©teleket vĂĄlasszunk, melyek tĂĄmogatjĂĄk a bĂ©lflĂłra egyensĂșlyĂĄt – a pĂłrĂ©hagyma erre tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs, hiszen inulint tartalmaz, ami kivĂĄlĂł tĂĄplĂĄlĂ©k a jĂł baktĂ©riumok szĂĄmĂĄra. Ez az Ă©tel ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs egy könnyed, de tĂĄplĂĄlĂł vacsorĂĄhoz vagy akĂĄr egy vasĂĄrnapi vegetĂĄriĂĄnus ebĂ©d mellĂ©. A recept egyszerƱsĂ©ge miatt kezdƑknek is bĂĄtran ajĂĄnlott. Tipp: egy kis balzsamecettel megbolondĂ­tva pikĂĄnsabbĂĄ teheted, vagy akĂĄr sĂŒlt Ă©desburgonyĂĄval kiegĂ©szĂ­tve is tĂĄlalhatod.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 2
⭕ 2 db PĂłrĂ©hagyma
⭕ 500 g Csiperkegomba
⭕ 3 ek. Olívaolaj
⭕ 2 db Fokhagyma
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Frissen Ƒrölt fekete bors
⭕ 2 ek. Petrezselyem

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A pĂłrĂ©hagymĂĄt vĂĄgd fel kb. 4 cm-es darabokra, majd mosd ĂĄt alaposan hideg vĂ­z alatt, hogy minden földszemcsĂ©t eltĂĄvolĂ­ts. A gombĂĄkat tisztĂ­tsd meg konyhai törlƑpapĂ­rral vagy kefĂ©vel, majd vĂĄgd fĂ©lbe a nagyobbakat.

    A pĂłrĂ©hagyma belsejĂ©ben gyakran marad föld – vĂĄgd be hosszĂĄban, Ă©s mosd ĂĄt rĂ©tegenkĂ©nt.

    2

    Egy nagy serpenyƑben hevĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat közepes lĂĄngon. Add hozzĂĄ a felaprĂ­tott fokhagymĂĄt, Ă©s pirĂ­tsd kb. 30 mĂĄsodpercig, amĂ­g illatos lesz – ne sĂŒsd tĂșl, mert megkeseredhet.

    A fokhagymĂĄt alacsonyabb hƑfokon kezdd pirĂ­tani, Ă­gy nem Ă©g meg könnyen.

    3

    Add hozzĂĄ a pĂłrĂ©hagymĂĄt Ă©s a gombĂĄt a serpenyƑbe. Emeld kicsit a hƑfokot, Ă©s idƑnkĂ©nt megkeverve sĂŒsd Ƒket kb. 12-15 percig, amĂ­g minden oldaluk szĂ©p aranybarnĂĄra pirul.

    Ne zsĂșfold tĂșl a serpenyƑt – ha szĂŒksĂ©ges, sĂŒsd kĂ©t adagban, hogy a zöldsĂ©gek piruljanak, ne pĂĄrolĂłdjanak.

    4

    Amikor a zöldsĂ©gek megpuhultak Ă©s enyhĂ©n karamellizĂĄlĂłdtak, Ă­zesĂ­tsd sĂłval Ă©s frissen Ƒrölt borssal. Keverd ĂĄt alaposan, Ă©s fƑzd mĂ©g 1-2 percig.

    A vĂ©gĂ©n kĂłstold meg, Ă©s ha szĂŒksĂ©ges, sĂłzd Ășjra – a pĂłrĂ©hagyma Ă©dessĂ©ge elnyelheti az Ă­zeket.

    5

    TĂĄlalĂĄs elƑtt szĂłrd meg friss, finomra aprĂ­tott petrezselyemmel. Melegen, frissen tĂĄlalva a legfinomabb, de hidegen is kivĂĄlĂł köret vagy könnyƱ vacsora.

    A friss zöldfƱszert csak a vĂ©gĂ©n add hozzĂĄ, hogy megƑrizze Ă©lĂ©nk szĂ­nĂ©t Ă©s aromĂĄjĂĄt.