A póréhagymát vágd fel kb. 4 cm-es darabokra, majd mosd át alaposan hideg víz alatt, hogy minden földszemcsét eltávolíts. A gombákat tisztítsd meg konyhai törlőpapírral vagy kefével, majd vágd félbe a nagyobbakat.
A póréhagyma belsejében gyakran marad föld – vágd be hosszában, és mosd át rétegenként.
Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a felaprított fokhagymát, és pirítsd kb. 30 másodpercig, amíg illatos lesz – ne süsd túl, mert megkeseredhet.
A fokhagymát alacsonyabb hőfokon kezdd pirítani, így nem ég meg könnyen.
Add hozzá a póréhagymát és a gombát a serpenyőbe. Emeld kicsit a hőfokot, és időnként megkeverve süsd őket kb. 12-15 percig, amíg minden oldaluk szép aranybarnára pirul.
Ne zsúfold túl a serpenyőt – ha szükséges, süsd két adagban, hogy a zöldségek piruljanak, ne párolódjanak.
Amikor a zöldségek megpuhultak és enyhén karamellizálódtak, ízesítsd sóval és frissen őrölt borssal. Keverd át alaposan, és főzd még 1-2 percig.
A végén kóstold meg, és ha szükséges, sózd újra – a póréhagyma édessége elnyelheti az ízeket.
Tálalás előtt szórd meg friss, finomra aprított petrezselyemmel. Melegen, frissen tálalva a legfinomabb, de hidegen is kiváló köret vagy könnyű vacsora.
A friss zöldfűszert csak a végén add hozzá, hogy megőrizze élénk színét és aromáját.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.