Póréhagymás sült gomba tálalva kerámia tányéron, friss petrezselyemmel megszórva

Prebiotikus póréhagymás sült gomba

A póréhagyma már az ókori Egyiptomban is ismert és kedvelt zöldségféle volt, amelyet nemcsak íze, hanem gyógyhatása miatt is nagy becsben tartottak. A római katonák például úgy tartották, hogy a póréhagyma fogyasztása erőt és bátorságot ad a csatatéren. A gomba – különösen a csiperkefajták – Európa-szerte régóta az erdei gasztronómia alapkövei, de manapság a városi konyhákban is fontos helyet kaptak, főként egészségügyi előnyeik miatt. A prebiotikus konyha titka abban rejlik, hogy olyan ételeket válasszunk, melyek támogatják a bélflóra egyensúlyát – a póréhagyma erre tökéletes választás, hiszen inulint tartalmaz, ami kiváló táplálék a jó baktériumok számára. Ez az étel ideális választás egy könnyed, de tápláló vacsorához vagy akár egy vasárnapi vegetáriánus ebéd mellé. A recept egyszerűsége miatt kezdőknek is bátran ajánlott. Tipp: egy kis balzsamecettel megbolondítva pikánsabbá teheted, vagy akár sült édesburgonyával kiegészítve is tálalhatod.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
2 db Póréhagyma
500 g Csiperkegomba
3 ek. Olívaolaj
2 db Fokhagyma
1 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt fekete bors
2 ek. Petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A póréhagymát vágd fel kb. 4 cm-es darabokra, majd mosd át alaposan hideg víz alatt, hogy minden földszemcsét eltávolíts. A gombákat tisztítsd meg konyhai törlőpapírral vagy kefével, majd vágd félbe a nagyobbakat.

    A póréhagyma belsejében gyakran marad föld – vágd be hosszában, és mosd át rétegenként.

    2

    Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a felaprított fokhagymát, és pirítsd kb. 30 másodpercig, amíg illatos lesz – ne süsd túl, mert megkeseredhet.

    A fokhagymát alacsonyabb hőfokon kezdd pirítani, így nem ég meg könnyen.

    3

    Add hozzá a póréhagymát és a gombát a serpenyőbe. Emeld kicsit a hőfokot, és időnként megkeverve süsd őket kb. 12-15 percig, amíg minden oldaluk szép aranybarnára pirul.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt – ha szükséges, süsd két adagban, hogy a zöldségek piruljanak, ne párolódjanak.

    4

    Amikor a zöldségek megpuhultak és enyhén karamellizálódtak, ízesítsd sóval és frissen őrölt borssal. Keverd át alaposan, és főzd még 1-2 percig.

    A végén kóstold meg, és ha szükséges, sózd újra – a póréhagyma édessége elnyelheti az ízeket.

    5

    Tálalás előtt szórd meg friss, finomra aprított petrezselyemmel. Melegen, frissen tálalva a legfinomabb, de hidegen is kiváló köret vagy könnyű vacsora.

    A friss zöldfűszert csak a végén add hozzá, hogy megőrizze élénk színét és aromáját.