Prebiotikus póréhagymás-sütőtök püré tálalva, friss zöldségekkel és pirított kenyérrel

Prebiotikus póréhagymás-sütőtök püré

A póréhagyma és a sütőtök az egyik legjobb kombináció a téli hónapokban, hiszen mindkettő tele van prebiotikus rostokkal, amelyek segítik a bélflóra egészségét. A póréhagymás-sütőtök püré nemcsak ízletes, de könnyen elkészíthető is. A sütőtök édes, enyhén diós íze és a póréhagyma fűszeres aromája együtt egy igazi ínycsiklandó ételt alkotnak. Az étel előnye, hogy alacsony kalóriatartalmú, és segít a bélflóra regenerálásában, így ideális választás a téli időszakban, amikor az egészségünkre különösen figyelnünk kell. Az olívaolaj simábbá és gazdagabbá teszi a pürét, míg a citromlé frissességet ad neki. Variálhatod a receptet, például dúsíthatod egy kevés gyömbérrel, hogy pikánsabb ízt kapj.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Póréhagyma
500 g Sütőtök
1 l Víz
2 ek. Olívaolaj
2 gerezd Fokhagyma
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A póréhagymát tisztítsd meg, és vágd fel karikákra. A sütőtököt hámozd meg, majd vágd kisebb darabokra. A fokhagymát zúzd össze.

    A póréhagyma fehér részét használd, mivel az a legfinomabb. Ha nehezen megy a hámozás, próbáld meg mikrózni a sütőtököt pár percig, így könnyebb lesz leválasztani a héját.

    2

    Egy közepes lábasban hevítsd az olívaolajat, majd add hozzá a póréhagymát és a fokhagymát. Párold őket közepes lángon, amíg a hagyma megpuhul és illatos lesz, körülbelül 5 percig.

    Ne pirítsd túl a póréhagymát, mert akkor kesernyés ízű lesz. Párold csak addig, amíg átlátszóvá válik.

    3

    Add hozzá a sütőtököt és a vizet a lábasba, majd forrald fel. Ezután csökkentsd a hőt, és főzd 20-25 percig, amíg a sütőtök teljesen megpuhul.

    Ne hagyd túl sokáig főni a zöldségeket, mert az ízek veszíthetnek az intenzitásukból. Az ételt próbáld meg minél frissebb alapanyagokkal készíteni.

    4

    Ha a sütőtök megpuhult, vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd a levest. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis vizet, hogy a kívánt püré állagot elérd.

    A püré készítésekor figyelj arra, hogy ne legyen túl híg. Az olívaolaj segít simább, krémesebb textúrát adni a pürének.

    5

    Ízesítsd sóval, borssal, és citromlével. Alaposan keverd el, majd tálald friss, pirított kenyérrel vagy magvakkal.

    A citromlé friss ízt ad a pürének, de ne tedd túl savanyúvá. Kezdd egy evőkanállal, és ízlés szerint adj hozzá többet.