Túrós-spárgás lepény aranybarna tésztában, egymásra rendezett spárgákkal

Prebiotikus túrós spárgás lepény

A lepények története az ókori mediterrán konyhákig nyúlik vissza, ahol a tésztás alapra helyezett zöldségek és tejtermékek kombinációja az egyik legegyszerűbb és legsokoldalúbb étkezési forma volt. A spárga különösen kedvelt tavasszal, hiszen nemcsak ízletes, de prebiotikus rostokban is gazdag, amelyek támogatják a bélflóra egyensúlyát. A túróval és joghurttal készült töltelék kiválóan ellensúlyozza a spárga enyhe kesernyésségét, miközben selymes textúrát ad az ételnek. Ez a lepény tökéletes választás lehet egy tavaszi ebédre, piknikre vagy vendégváró falatként is. Tipp: ha szeretnéd még karakteresebbé tenni, szórd meg a tetejét egy kevés reszelt kemény sajttal is a sütés előtt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
960 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 cs. Leveles tészta
200 g Zöld spárga
250 g Túró
2 db Tojás
100 g Natúr joghurt
1 db Fokhagyma
1 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőt melegítsd elő 180°C-ra. A spárga fás végeit vágd le, és forrásban lévő sós vízben blansírozd 2-3 percig, majd hűtsd le hideg vízzel.

    A blansírozás segít megőrizni a spárga élénk zöld színét és enyhén roppanós textúráját.

    2

    A túrót keverd össze a tojásokkal, joghurttal, reszelt fokhagymával, sóval és borssal, hogy sima, krémes tölteléket kapj.

    Ha a túró darabos, botmixerrel pürésítsd, így egységesebb lesz a töltelék.

    3

    A leveles tésztát simítsd bele egy piteformába, az alját szurkáld meg villával, hogy ne púposodjon fel sütés közben.

    Ha ropogósabb tésztát szeretnél, süsd elő 5 percig töltelék nélkül.

    4

    Öntsd a túrós keveréket a tésztára, majd rendezd el rajta a spárgákat hosszában egymás mellett. Locsold meg kevés olívaolajjal.

    A spárgát óvatosan nyomd a töltelékbe, hogy ne mozduljon el sütés közben.

    5

    Süsd a lepényt 30-35 percig, amíg a teteje aranybarna lesz, a töltelék pedig szilárd. Tálalás előtt hagyd 10 percet hűlni.

    Langyosan vagy hidegen is finom – kiváló vendégváró vagy könnyű ebéd.