Frissen sült házi perec

Pretzel - Perec

A perec egy hagyományos német péksütemény, amely évszázadok óta népszerű Európában. Eredetileg kolostorokban készítették, és a fonott forma vallási szimbólumként is ismert volt. A perec különlegessége a szódabikarbónás vízfürdő, amely biztosítja a jellegzetesen ropogós héjat és puha belsőt. Frissen sütve tökéletes snack, és gyakran sör mellé fogyasztják Németországban és az Egyesült Államokban is. Készítsd el otthon ezt a klasszikus péksüteményt, és élvezd a friss, házi perec ízét!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 38 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
300 ml Víz
7 g Száraz élesztő
10 g Kristálycukor
10 g
50 g Vaj
50 g Szódabikarbóna
1 db Tojás (a kenéshez)
5 g Durva só (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet, a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg habos nem lesz.

    A víz ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá az élesztős keveréket és az olvasztott vajat. Gyúrd össze a tésztát 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    A tésztának rugalmasnak kell lennie, de ne ragadjon. Ha nagyon ragad, adj hozzá még egy kevés lisztet.

    3

    Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) vagy egy meleg radiátor közelében.

    4

    Oszd a megkelt tésztát 8 egyenlő részre, majd sodord őket hosszú rudakká és formázz belőlük klasszikus perec alakot.

    A rudak legyenek egyenletes vastagságúak, hogy a perecek egyenletesen süljenek.

    5

    Egy nagy lábasban forralj fel 2 liter vizet, és add hozzá a szódabikarbónát. A pereceket egyenként dobd bele a forrásban lévő vízbe 20-30 másodpercre, majd helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A szódabikarbónás víz adja a perecek jellegzetes színét és ízét. Ne hagyd ki! A pereceket óvatosan helyezd a vízbe, hogy ne sérüljenek.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A perecek tetejét kend meg felvert tojással, majd szórd meg durva sóval.

    A tojás segít a pereceknek szép fényesre sülni. A durva só helyett használhatsz szezámmagot, mákot vagy más fűszereket is.

    7

    Süsd a pereceket 15-18 percig, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.

    Figyeld a pereceket sütés közben, mert könnyen megéghetnek. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.

    8

    Hagyd hűlni egy rácson, majd tálald frissen, esetleg mustárral vagy sajtszósszal.

    A frissen sült perecek a legfinomabbak! Ha marad, tárold légmentesen záródó dobozban.