Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet, a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg habos nem lesz.
A víz ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá az élesztős keveréket és az olvasztott vajat. Gyúrd össze a tésztát 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A tésztának rugalmasnak kell lennie, de ne ragadjon. Ha nagyon ragad, adj hozzá még egy kevés lisztet.
Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) vagy egy meleg radiátor közelében.
Oszd a megkelt tésztát 8 egyenlő részre, majd sodord őket hosszú rudakká és formázz belőlük klasszikus perec alakot.
A rudak legyenek egyenletes vastagságúak, hogy a perecek egyenletesen süljenek.
Egy nagy lábasban forralj fel 2 liter vizet, és add hozzá a szódabikarbónát. A pereceket egyenként dobd bele a forrásban lévő vízbe 20-30 másodpercre, majd helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A szódabikarbónás víz adja a perecek jellegzetes színét és ízét. Ne hagyd ki! A pereceket óvatosan helyezd a vízbe, hogy ne sérüljenek.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A perecek tetejét kend meg felvert tojással, majd szórd meg durva sóval.
A tojás segít a pereceknek szép fényesre sülni. A durva só helyett használhatsz szezámmagot, mákot vagy más fűszereket is.
Süsd a pereceket 15-18 percig, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.
Figyeld a pereceket sütés közben, mert könnyen megéghetnek. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
Hagyd hűlni egy rácson, majd tálald frissen, esetleg mustárral vagy sajtszósszal.
A frissen sült perecek a legfinomabbak! Ha marad, tárold légmentesen záródó dobozban.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.