Rendang Santan sűrű szósszal, marhahús darabokkal, rizs körettel tálalva

Rendang Santan (kókusztejes rendang)

A rendang az indonéz konyha egyik legismertebb és legelismertebb fogása, amely a Minangkabau kultúrához köthető Szumátrán. A hosszú ideig főzött marhahús és a sűrűre redukált kókusztej-fűszer keverék egyedülálló, gazdag textúrát és mély ízt biztosít. A rendangot hagyományosan ünnepi alkalmakkor, esküvőkön és vallási ünnepeken készítik. A recept titka az idő és a türelem – a hús lassú párolása és a kókusztej fokozatos sűrítése adja meg a rendang karakterét. A kurkuma és a gyömbér melegsége tökéletesen kiegészíti a kókusztej lágyságát. Ahogy a szósz besűrűsödik és a hús lassan megpuhul, az illatok betöltik az egész otthont. Ez az étel kiváló választás különleges alkalmakra, vagy amikor igazán mély és komplex ízekre vágyunk. Tipp: a rendang fagyasztható is, így akár előre is elkészítheted nagyobb adagban.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 2 óra
Teljes 2 óra 20 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Marhahús (lábszár vagy lapocka)
400 ml Kókusztej
2 db Vöröshagyma
5 db Fokhagyma
1 ek. Gyömbér
1 db Citromnád (lemongrass)
1 tk. Kurkuma
1 tk. Őrölt koriander
1 tk. Csili por vagy friss csili
1 tk.
2 ek. Olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhahúst vágd kb. 3-4 cm-es kockákra. Ha szükséges, távolítsd el a nagyobb zsíros vagy inas részeket.

    Minél egyenletesebbek a húsdarabok, annál egyenletesebben fognak megpuhulni a főzés során.

    2

    A hagymát, fokhagymát, gyömbért és citromnádat vágd apróra vagy turmixold össze pasztává. Ez adja a rendang alapját.

    Ha nincs turmixod, reszelheted is az összetevőket, így intenzívebb lesz az íz.

    3

    Egy nagy, vastag falú lábasban hevíts olajat, majd pirítsd meg benne a fűszerpasztát 5-6 percig, míg illatos nem lesz.

    Közepes lángon dolgozz, nehogy megégjenek a fűszerek – folyamatosan kevergesd.

    4

    Add hozzá a marhahúst, keverd össze a fűszeralappal, és pirítsd fehéredésig. Ezután öntsd fel a kókusztejjel.

    A kókusztejet mindig alaposan rázd fel felhasználás előtt, hogy ne maradjon alul a sűrűje.

    5

    Szórd bele a kurkumát, koriandert, csiliport és sót. Keverd össze, majd lefedve főzd alacsony lángon 1,5-2 órán át, időnként megkeverve.

    Ha túl sűrűsödne, kevés vízzel pótolhatod, de ne legyen túl leveses – a rendang sűrű és ragacsos állagú.

    6

    A főzés végére a hús puhává és szaftossá válik, a szósz pedig sűrűre redukálódik. Tálald főtt rizzsel vagy párolt zöldségekkel.

    A rendang másnapra még finomabb – hagyd pihenni egy éjszakát a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.