Répás zöldséges krémleves tálalva

Répás zöldséges krémleves

A répás zöldséges krémleves az otthon melegét idéző, egyszerű, mégis tápláló fogás, amely számos kultúrában megtalálható különféle változatban. A magyar konyhában a zöldséglevesek mindig is központi szerepet játszottak, és ez a változat a friss répa édeskés ízét ötvözi a krémes állaggal. A krémleves titka a zöldségek megfelelő pirítása – ettől válik karakteressé és mély ízűvé. A sárgarépa természetes édessége jól kiegyensúlyozza a hagyma és zeller földes ízeit, míg a tejszín selymessé teszi a textúrát. Ahogy a répa és hagyma párolódik, az illata azonnal meghittséget és otthonosságot áraszt. Ez a leves kiválóan alkalmas hétköznapi ebédekre vagy vacsorákra, akár előételként is. Hozzáadhatsz egy kevés gyömbért vagy curryport, hogy pikánsabb legyen. Egy igazi szívet-lelket melengető fogás!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
880 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
40 g Vaj
400 g Sárgarépa
100 g Zeller
200 g Burgonya
1 db Vöröshagyma
1000 ml Zöldségalaplé
150 ml Tejszín
1 tk.
0.5 tk. Bors
5 g Petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A zöldségek előkészítésével kezdd: a répát, zellert és burgonyát hámozd meg, majd kockázd fel. A vöröshagymát aprítsd finomra. Tipp: egyforma méretű darabokra vágd, így egyenletesen főnek majd.

    A zöldségek frissessége nagyban befolyásolja a leves ízét. Használj szezonális zöldségeket, ha teheted.

    2

    Egy nagyobb lábasban olvaszd fel a vajat közepes lángon, majd add hozzá az aprított hagymát. Pirítsd üvegesre 2-3 perc alatt. Ne kapjon színt, csak puhuljon meg!

    Ha nincs vajad, használhatsz olívaolajat is. Az olívaolajjal készült levesnek más, de szintén finom íze lesz.

    3

    Add hozzá a répát, zellert és burgonyát, majd kevergetve pirítsd 4-5 percig, hogy az ízek jobban kiemelkedjenek. Ez alapozza meg a leves karakterét.

    A pirítás során a zöldségek karamellizálódnak, ami mélyebb ízeket eredményez. Ne hagyd őket égni, csak enyhén pirulni.

    4

    Öntsd fel a zöldségalaplével, és forrald fel. Ha felforrt, vedd lejjebb a lángot, és főzd fedő alatt kb. 20 percig, amíg minden zöldség teljesen megpuhul.

    Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet is, de az alaplé sokkal gazdagabb ízt ad a levesnek. A leveskocka is jó alternatíva.

    5

    Amikor a zöldségek puhák, vedd le a tűzről, és botmixerrel turmixold simára a levest. Tipp: ha túl sűrű, egy kevés alaplével vagy vízzel hígíthatod.

    A turmixolás során figyelj, hogy ne fröccsenjen a forró leves. Ha nincs botmixered, használhatsz turmixgépet is, de hagyd egy kicsit hűlni a levest, és szellőztess a fedőn.

    6

    Add hozzá a tejszínt, keverd el alaposan, majd ízesítsd sóval és borssal. Tegyél vissza a tűzre, és forrald össze pár percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A tejszíntől krémesebb lesz a leves. Használhatsz növényi tejszínt is, ha vegán verziót szeretnél.

    7

    Tálalás előtt szórd meg aprított petrezselyemmel. Tálalhatod pirított kenyérkockákkal is a még gazdagabb textúra érdekében.

    A pirított kenyérkockákat fokhagymás vajban is megpiríthatod, hogy még ízletesebbek legyenek.