A zöldségek előkészítésével kezdd: a répát, zellert és burgonyát hámozd meg, majd kockázd fel. A vöröshagymát aprítsd finomra. Tipp: egyforma méretű darabokra vágd, így egyenletesen főnek majd.
A zöldségek frissessége nagyban befolyásolja a leves ízét. Használj szezonális zöldségeket, ha teheted.
Egy nagyobb lábasban olvaszd fel a vajat közepes lángon, majd add hozzá az aprított hagymát. Pirítsd üvegesre 2-3 perc alatt. Ne kapjon színt, csak puhuljon meg!
Ha nincs vajad, használhatsz olívaolajat is. Az olívaolajjal készült levesnek más, de szintén finom íze lesz.
Add hozzá a répát, zellert és burgonyát, majd kevergetve pirítsd 4-5 percig, hogy az ízek jobban kiemelkedjenek. Ez alapozza meg a leves karakterét.
A pirítás során a zöldségek karamellizálódnak, ami mélyebb ízeket eredményez. Ne hagyd őket égni, csak enyhén pirulni.
Öntsd fel a zöldségalaplével, és forrald fel. Ha felforrt, vedd lejjebb a lángot, és főzd fedő alatt kb. 20 percig, amíg minden zöldség teljesen megpuhul.
Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet is, de az alaplé sokkal gazdagabb ízt ad a levesnek. A leveskocka is jó alternatíva.
Amikor a zöldségek puhák, vedd le a tűzről, és botmixerrel turmixold simára a levest. Tipp: ha túl sűrű, egy kevés alaplével vagy vízzel hígíthatod.
A turmixolás során figyelj, hogy ne fröccsenjen a forró leves. Ha nincs botmixered, használhatsz turmixgépet is, de hagyd egy kicsit hűlni a levest, és szellőztess a fedőn.
Add hozzá a tejszínt, keverd el alaposan, majd ízesítsd sóval és borssal. Tegyél vissza a tűzre, és forrald össze pár percig, hogy az ízek összeérjenek.
A tejszíntől krémesebb lesz a leves. Használhatsz növényi tejszínt is, ha vegán verziót szeretnél.
Tálalás előtt szórd meg aprított petrezselyemmel. Tálalhatod pirított kenyérkockákkal is a még gazdagabb textúra érdekében.
A pirított kenyérkockákat fokhagymás vajban is megpiríthatod, hogy még ízletesebbek legyenek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.