Revani mandulaliszttel, szeletekre vágva, sziruppal átitatva és mandulával megszórva

Revani mandulaliszttel

A revani eredete egészen az Oszmán Birodalom idejéig nyúlik vissza, ahol gyakran készítették ünnepi és vallási alkalmakra. A mandulaliszttel gazdagított változat különleges textúrát és ízt kölcsönöz ennek a klasszikus keleti desszertnek. A narancshéj frissítő aromája jól harmonizál a joghurttal, míg a szirup tökéletesen kiegyensúlyozza az édességét. A technikai titok: mandulaliszt használata nemcsak ízt, hanem szaftosabb állagot is ad. Ahogy a tészta felissza a hideg szirupot, a sütemény minden falata omlós és nedves lesz. Ez az édesség ideális választás vendégváráshoz, ünnepekre vagy egy különleges hétköznapi desszertként is megállja a helyét.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
2450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
150 g Búzadara
100 g Mandulaliszt
200 g Joghurt
150 g Cukor
3 db Tojás
100 ml Napraforgóolaj
1 cs. Sütőpor
1 db Narancshéj
300 ml Víz (sziruphoz)
200 g Cukor (sziruphoz)
2 ek. Citromlé (sziruphoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd el a szirupot: keverd össze a 300 ml vizet a 200 g cukorral és a citromlével, majd forrald fel. Ezután alacsony lángon főzd még 10 percig. Hagyd kihűlni.

    A kihűlt szirup jobban beszívódik a meleg süteménybe – ne öntsd forrón a tésztára!

    2

    Verd fel a tojásokat a cukorral legalább 5 percig, amíg a keverék világos és habos lesz. Ez a lépés fontos a levegős tészta eléréséhez.

    A tojásokat szobahőmérsékleten használva könnyebben felhabosodnak.

    3

    Add hozzá a joghurtot, az olajat és a reszelt narancshéjat a tojásos keverékhez, majd alaposan keverd össze.

    Frissen reszelt narancshéjat használj, mert az intenzívebb ízt ad a süteménynek.

    4

    Egy külön tálban keverd össze a búzadarát, a mandulalisztet és a sütőport, majd apránként adagold a nedves hozzávalókhoz. Keverd simára.

    Ne keverd túl, hogy a sütemény ne váljon tömötté sütés közben.

    5

    Öntsd a masszát egy kivajazott, lisztezett tepsibe (kb. 20x30 cm), és egyengesd el a tetejét. Pihentesd 10 percet, hogy a gríz megszívja magát.

    Ha hagyod állni, a gríz előzetesen megduzzad, így egyenletesebb lesz a textúra.

    6

    Süsd előmelegített sütőben 180°C-on 30–35 percig, míg a teteje aranybarnára nem sül. Ellenőrizd tűpróbával a készültséget.

    A sütemény akkor van kész, ha a beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki.

    7

    A kisült tésztát még forrón szeleteld be, majd locsold meg a kihűlt sziruppal. Hagyd teljesen kihűlni és pihenni legalább 1 órát.

    A szirupot fokozatosan öntsd rá, hogy ne áztassa el egyenetlenül a tésztát.

    8

    Tálaláskor szórd meg a tetejét egy kevés darált mandulával vagy reszelt narancshéjjal.

    A friss reszelt narancshéj kiemeli a sütemény citrusos karakterét.