Először készítsd elő az alapanyagokat: aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, tisztítsd meg és szeleteld fel az erdei gombát, valamint reszeld le a parmezánt.
A gombát ne áztasd vízbe, inkább egy ecsettel vagy papírtörlővel tisztítsd, hogy ne veszítse el az ízét.
Egy nagyobb serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, és párold üvegesre a vöröshagymát alacsony lángon. Ezután add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pirítsd további fél percig.
Ne pirítsd túl a fokhagymát, mert könnyen megkeseredik – csak addig süsd, amíg illatozni kezd.
Add hozzá az előkészített gombát, majd közepes lángon pirítsd, amíg a leve el nem párolog és enyhén aranybarna nem lesz.
Ha túl sok levet engedne, időnként keverd meg, és hagyd, hogy elpárologjon, így koncentráltabb ízvilágot kapsz.
Szórd a rizst a gombás alapra, és kevergetve pirítsd 2-3 percig, amíg a rizsszemek kissé áttetszővé válnak.
Ez a lépés fontos, mert segíti, hogy a rizottó szép, krémes állagot érjen el a végén.
Öntsd fel a rizst a fehérborral, és kevergesd, amíg teljesen el nem fő. Ezután apránként adagold hozzá a meleg zöldségalaplevet, mindig csak egy merőkanállal, és folyamatosan kevergesd.
Soha ne öntsd rá az összes alaplevet egyszerre – a folyamatos keverés a kulcsa a rizottó krémes textúrájának.
Főzd a rizottót kb. 18-20 percig, míg a rizs al dente, azaz kissé harapható marad. Ha szükséges, még egy kis alaplevet adhatsz hozzá a végén.
A kész rizottó nem lehet száraz, hanem sűrűn folyósnak kell lennie, mint egy sűrű rizses krém.
Ha elkészült, húzd le a tűzről, és keverd bele a vajat, majd a reszelt parmezánt. Ízesítsd sóval, borssal és szórd meg aprított petrezselyemmel.
A végén mindig hagyj pár percet a „pihentetésre” lefedve, hogy az ízek összeérjenek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.