Krémes gombás rizottó tálalva, friss parmezánnal

Rizottó gombával

A rizottó egy tradicionális olasz étel, amelyet az olasz konyha kultúrájában az évszázadok során fejlesztettek ki. Az ételt alapvetően húslevesben főtt rizsből készítik, és számos változata létezik, melyek a helyi összetevőktől függően variálódnak. A gombás rizottó különleges gazdag íze, a parmezán sajttal való kombinálása pedig tökéletes egy könnyed ebédhez vagy vacsorához.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Rizs (arborio)
300 g Gomba (például csiperkegomba)
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
100 ml Fehérbor
800 ml Zöldségalaplé
50 g Parmezán sajt
2 ek. Olívaolaj
2 ek. Vaj
1 csipet
0.5 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A gombát megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. A vöröshagymát és fokhagymát finomra aprítjuk.

    Ha nem szereted a gomba héját, hámozd meg előtte. A finomra vágott hagyma gyorsabban pirul és jobban átjárja a rizst.

    2

    A vajat és olívaolajat egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát. Közepes lángon üvegesre pirítjuk.

    Ne pirítsd túl a fokhagymát, mert keserűvé válhat.

    3

    Hozzáadjuk a gombát, és addig pirítjuk, amíg kiengedi a levét és a levegő nagy része elpárolog.

    A gombát érdemes időnként kevergetni, hogy egyenletesen piruljon.

    4

    Ezután hozzáadjuk a rizst, és folyamatos keverés mellett 1-2 percig pirítjuk, hogy a rizs megpuhuljon és enyhén átlátszóvá váljon.

    A rizs pirítása elősegíti, hogy a rizottó krémesebb legyen, mert jobban magába szívja a folyadékot.

    5

    Hozzáöntjük a fehérbort, és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg a bor teljesen elpárolog.

    A bor hozzáadása segít a rizs ízének mélyítésében. Választhatunk száraz fehérbort, hogy ne legyen túl édes.

    6

    Ezután fokozatosan hozzáadjuk a zöldségalaplevet, 1 merőkanállal egyszerre, és folyamatosan kevergetjük, amíg a folyadék el nem párolog. Ezt addig ismételjük, amíg a rizs megpuhul, körülbelül 18-20 perc alatt.

    Ne öntsük egyszerre az összes levest, így a rizs folyamatosan felszívja a folyadékot és a leves ízét.

    7

    Amikor a rizs már megpuhult, hozzáadjuk a parmezán sajtot, sót és borsot, majd jól elkeverjük.

    A frissen reszelt parmezán a legjobb, mert finomabb ízt ad a rizottónak.

    8

    A rizottót azonnal tálaljuk, melegen, esetleg egy kis extra parmezánnal a tetején.

    A rizottó tökéletes kísérője egy könnyű zöldsaláta vagy grillezett hús.