A gombát megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. A vöröshagymát és fokhagymát finomra aprítjuk.
Ha nem szereted a gomba héját, hámozd meg előtte. A finomra vágott hagyma gyorsabban pirul és jobban átjárja a rizst.
A vajat és olívaolajat egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát. Közepes lángon üvegesre pirítjuk.
Ne pirítsd túl a fokhagymát, mert keserűvé válhat.
Hozzáadjuk a gombát, és addig pirítjuk, amíg kiengedi a levét és a levegő nagy része elpárolog.
A gombát érdemes időnként kevergetni, hogy egyenletesen piruljon.
Ezután hozzáadjuk a rizst, és folyamatos keverés mellett 1-2 percig pirítjuk, hogy a rizs megpuhuljon és enyhén átlátszóvá váljon.
A rizs pirítása elősegíti, hogy a rizottó krémesebb legyen, mert jobban magába szívja a folyadékot.
Hozzáöntjük a fehérbort, és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg a bor teljesen elpárolog.
A bor hozzáadása segít a rizs ízének mélyítésében. Választhatunk száraz fehérbort, hogy ne legyen túl édes.
Ezután fokozatosan hozzáadjuk a zöldségalaplevet, 1 merőkanállal egyszerre, és folyamatosan kevergetjük, amíg a folyadék el nem párolog. Ezt addig ismételjük, amíg a rizs megpuhul, körülbelül 18-20 perc alatt.
Ne öntsük egyszerre az összes levest, így a rizs folyamatosan felszívja a folyadékot és a leves ízét.
Amikor a rizs már megpuhult, hozzáadjuk a parmezán sajtot, sót és borsot, majd jól elkeverjük.
A frissen reszelt parmezán a legjobb, mert finomabb ízt ad a rizottónak.
A rizottót azonnal tálaljuk, melegen, esetleg egy kis extra parmezánnal a tetején.
A rizottó tökéletes kísérője egy könnyű zöldsaláta vagy grillezett hús.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.