Sonkás rizottó frissen tálalva, gazdag krémes állagú, parmezán sajttal megszórva

Rizottó sonkával

A rizottó származása Olaszországra vezethető vissza, ahol évszázadok óta az étkezések elmaradhatatlan része. Az alap rizottó receptet gyakran variálják különféle hozzávalókkal, és az egyik legnépszerűbb változata a sonkás rizottó. Az olasz konyhában a rizs és a sajt párosítása adja meg a karakterét ennek a gazdag, krémes ételnek. A sonkás rizottó gyorsan elkészíthető, de mégis olyan ízeket varázsol az asztalra, amelyek mindenkit elbűvölnek. Kiváló választás egy hétvégi családi ebédhez vagy egy baráti vacsorához, és remek lehetőség arra, hogy egy gyors, de ínycsiklandó ételt varázsoljunk a konyhában.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Rizs
150 g Sonka
50 g Vaj
1 db Hagyma
100 ml Fehérbor
750 ml Csirke alaplé
50 g Parmezán sajt
0.5 tk.
0.25 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A hagymát hámozd meg, majd vágd apróra. A sonkát is szeleteld fel kisebb darabokra.

    A hagyma aprítása könnyebbé válik, ha előbb félbe vágod, majd vékony szeletekre darabolod.

    2

    Egy nagy serpenyőben olvaszd meg a vajat közepes lángon, majd add hozzá az apróra vágott hagymát. Pirítsd 2-3 percig, amíg üveges lesz.

    Ne pirítsd túl a hagymát, mert keserű íze lesz. Akkor jó, ha áttetszővé válik.

    3

    Add hozzá a rizst, és keverd jól össze a hagymával, hogy a rizsszemek bevonódjanak a vajjal.

    A rizs lepirítása segít abban, hogy a rizottó krémesebb legyen. Ne hagyd el ezt a lépést!

    4

    Öntsd hozzá a fehérbort, és folyamatos keverés mellett hagyd, hogy a rizs felszívja a folyadékot.

    Ha nincs fehérborod, vízzel is pótolhatod, de a bor hozzáadása gazdagítja az ízét.

    5

    Ezután kezdd el fokozatosan hozzáadni a csirke alaplevet, merőkanalanként, miközben folyamatosan kevered a rizst. Várd meg, hogy az előző adag folyadék felszívódjon, mielőtt hozzáadod a következőt.

    Ne hagyd abba a keverést, mert ez segít abban, hogy a rizottó krémes állagú legyen.

    6

    Amikor a rizs majdnem megpuhult, add hozzá a sonkát, és keverd el alaposan.

    A sonka hozzáadásakor a meleg rizottó finoman felmelegíti a sonkát, anélkül, hogy túlságosan megfőzné.

    7

    Miután a rizs teljesen megpuhult és a folyadékot felszívta, vedd le a serpenyőt a tűzről. Keverj hozzá reszelt parmezán sajtot, és ízlés szerint sót és borsot.

    Ha a rizottó túl sűrű, egy kevés alaplevet adva könnyítheted.

    8

    Tálald azonnal, frissen, melegen.

    A rizottót mindig frissen tálald, hogy megtartsd a krémes állagát.