Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, keverj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd felfutni 10 percig, amíg habosodik.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális (kb. 30-35°C).
Egy tálban keverd össze a lisztet, kristálycukrot, vaníliás cukrot és sót. Add hozzá az olvasztott vajat, tojásokat és a felfuttatott élesztős tejet. Keverd össze, majd kezdd el gyúrni a tésztát.
A vajat ne forrón add hozzá, hanem hagyd kicsit hűlni, mielőtt a többi hozzávalóhoz kevered. Ez megakadályozza, hogy a tojások megfőjenek.
Gyúrd sima, rugalmas tésztává kb. 10 perc alatt. Ha túl ragacsos, adj hozzá kis lisztet, de ne túl sokat, különben kiszáradhat.
A tészta akkor jó, ha már nem ragad az edény falához, és szép sima felületű. Ha géppel gyúrod, rövidebb idő is elég lehet.
Fedd le a tésztát, és keleszd meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő. Közben aprítsd fel a kemény karamell darabokat borsónyi méretűre.
A kelesztéshez ideális hely a kikapcsolt, de előzőleg kicsit bemelegített sütő, vagy egy radiátor közelében.
A megkelt tésztát gyúrd át, majd óvatosan dolgozd bele a karamell darabokat. Tipp: ha szeretnéd, hogy megmaradjon a karamell roppanóssága, tarts vissza egy keveset, és csak a formázás végén szórd bele a tetejébe.
A karamellt óvatosan keverd bele, hogy ne törjön nagyon össze. Ha túl kemény a karamell, tedd egy kicsit a hűtőbe, így könnyebb lesz aprítani.
Formázd meg a klasszikus stollen alakot: nyújtsd ki a tésztát, majd hajtsd össze hosszában úgy, hogy középen kis domborulat maradjon. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd kelni további 30 percig.
A hajtásnál ne nyomd össze nagyon a tésztát, hogy a stollen szépen meg tudjon kelni a sütőben.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süsd 40–45 percig, míg szép aranybarna színe lesz. Tipp: ha túl gyorsan barnulna, lazán fedd le alufóliával.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért érdemes figyelni. Ha a teteje már szép színt kapott, de a belseje még nyersnek tűnik, takard le alufóliával.
A frissen sült stollent kend meg vajjal, majd szórd meg porcukorral. Fontos, hogy teljesen kihűljön, mert így a karamell is megszilárdul és ropogós marad.
A vajat még melegen kend rá, hogy beszívódjon. A porcukrot csak a teljesen kihűlt stollenre szórd, különben elolvad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.