Ropogós karamellás Stollen szeletelve, porcukorral meghintve

Ropogós karamellás Stollen

A Stollen egy tradicionális német kalács, amely a karácsonyi ünnepek ikonikus édessége. Az évszázadok alatt számos változata született, a ropogós karamellás verzió pedig az egyik legmodernebb és legizgalmasabb újragondolás. A karamell hozzáadása nemcsak különleges édességet, hanem textúrát is ad a süteménynek, így minden falatban élmény rejlik. A karamell darabok sütés közben részben olvadnak, részben megőrzik roppanós állagukat – ez adja a stollen karakteres különlegességét. Tipp: érdemes a karamellt előre házilag elkészíteni és hagyni megszilárdulni, hogy szabályozni lehessen a darabok méretét. Egy jó trükk az is, ha a karamell egy részét csak a tetejébe dolgozod, így extra ropogós lesz. Ez a változat ideális választás édesszájúaknak, karácsonyi ajándéknak vagy desszertként egy forró tea mellé – minden szeletben egy kis meglepetés rejtőzik, amit a karamell roppanása kísér.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 15 perc
3600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Élesztő
80 g Kristálycukor
200 g Vaj
2 db Tojás
1 tk.
10 g Vaníliás cukor
150 g Kemény karamell darabok
30 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, keverj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd felfutni 10 percig, amíg habosodik.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális (kb. 30-35°C).

    2

    Egy tálban keverd össze a lisztet, kristálycukrot, vaníliás cukrot és sót. Add hozzá az olvasztott vajat, tojásokat és a felfuttatott élesztős tejet. Keverd össze, majd kezdd el gyúrni a tésztát.

    A vajat ne forrón add hozzá, hanem hagyd kicsit hűlni, mielőtt a többi hozzávalóhoz kevered. Ez megakadályozza, hogy a tojások megfőjenek.

    3

    Gyúrd sima, rugalmas tésztává kb. 10 perc alatt. Ha túl ragacsos, adj hozzá kis lisztet, de ne túl sokat, különben kiszáradhat.

    A tészta akkor jó, ha már nem ragad az edény falához, és szép sima felületű. Ha géppel gyúrod, rövidebb idő is elég lehet.

    4

    Fedd le a tésztát, és keleszd meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő. Közben aprítsd fel a kemény karamell darabokat borsónyi méretűre.

    A kelesztéshez ideális hely a kikapcsolt, de előzőleg kicsit bemelegített sütő, vagy egy radiátor közelében.

    5

    A megkelt tésztát gyúrd át, majd óvatosan dolgozd bele a karamell darabokat. Tipp: ha szeretnéd, hogy megmaradjon a karamell roppanóssága, tarts vissza egy keveset, és csak a formázás végén szórd bele a tetejébe.

    A karamellt óvatosan keverd bele, hogy ne törjön nagyon össze. Ha túl kemény a karamell, tedd egy kicsit a hűtőbe, így könnyebb lesz aprítani.

    6

    Formázd meg a klasszikus stollen alakot: nyújtsd ki a tésztát, majd hajtsd össze hosszában úgy, hogy középen kis domborulat maradjon. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd kelni további 30 percig.

    A hajtásnál ne nyomd össze nagyon a tésztát, hogy a stollen szépen meg tudjon kelni a sütőben.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süsd 40–45 percig, míg szép aranybarna színe lesz. Tipp: ha túl gyorsan barnulna, lazán fedd le alufóliával.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért érdemes figyelni. Ha a teteje már szép színt kapott, de a belseje még nyersnek tűnik, takard le alufóliával.

    8

    A frissen sült stollent kend meg vajjal, majd szórd meg porcukorral. Fontos, hogy teljesen kihűljön, mert így a karamell is megszilárdul és ropogós marad.

    A vajat még melegen kend rá, hogy beszívódjon. A porcukrot csak a teljesen kihűlt stollenre szórd, különben elolvad.