Egy tálban keverd össze a rozslisztet, a száraz élesztőt, cukrot és a sót. Ügyelj rá, hogy az élesztő ne kerüljön közvetlenül a sóval érintkezésbe.
A hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy a tészta egyenletes legyen.
Add hozzá fokozatosan a langyos vizet és az olívaolajat. Keverd fakanállal, majd amikor összeállt, gyúrd kézzel simára kb. 8 percig. TIPP: A rozsliszt több nedvességet vesz fel, így lágyabb, kissé ragacsos tésztára számíts.
Ne ijedj meg, ha a tészta ragacsosabb, mint a hagyományos búzalisztes tészta. Lisztezd be a kezed és a munkafelületet, hogy könnyebben tudd kezelni.
Takarás alatt keleszd a tésztát meleg helyen 1 órán keresztül, amíg a duplájára nem nő. Használj előmelegített, de kikapcsolt sütőt a stabil hőmérséklethez.
A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki a teteje. Ha nincs időd 1 órát várni, kelesztheted melegebb helyen is, de figyelj rá, hogy ne legyen túl meleg, mert az károsíthatja az élesztőt.
Oszd a megkelt tésztát 8 egyenlő részre. Formázz mindegyikből hosszú rudakat, majd tekerd őket perec formára. Ha a végek nem tapadnak jól, enyhén nedvesítsd meg őket.
A rudakat egyenletes vastagságúra formázd, hogy a perecek egyenletesen süljenek. A perec formázásánál a végeket alaposan nyomd össze, hogy ne nyíljanak szét sütés közben.
Egy nagy lábasban forralj vizet, majd add hozzá a szódabikarbónát. Tegyél bele egyesével pereceket 30 másodpercre. Ez segít a klasszikus ropogós héj kialakításában.
A szódabikarbónás vízben való főzés fontos lépés a ropogós héj eléréséhez. Ne hagyd a pereceket tovább a vízben, mint 30 másodperc, mert túlságosan megpuhulnak.
Tedd a kifőzött pereceket sütőpapíros tepsire, kend meg őket egy felvert tojással, majd szórd meg nagy szemű sóval vagy köménymaggal ízlés szerint.
A tojással való lekenés szép színt ad a pereceknek. A nagy szemű só helyett használhatsz tengeri sót is. Ha édes perecet szeretnél, szórd meg fahéjas cukorral.
Süsd a pereceket 200°C-on előmelegített sütőben 20-25 percig, amíg szép aranybarna nem lesz. TIPP: A sütő aljába helyezett vízzel teli edény gőzt képez, ami még ropogósabbá teszi a héjat.
Figyeld a pereceket sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
A megsült pereceket helyezd rácsra, és hagyd őket legalább 10 percig hűlni. Így a belsejük is tökéletes textúrájú lesz.
A rácson való hűtés segít elkerülni, hogy a perecek alja bepárásodjon. A pereceket langyosan a legfinomabbak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.