Sáfrányos mishti pulao, fűszeres rizs, rózsavízzel és aszalt gyümölcsökkel díszítve

Sáfrányos mishti pulao

A mishti pulao egy klasszikus bengáli édesség, amelyet édes, fűszeres rizsből készítenek. A sáfrányos változatot gyakran ünnepi alkalmakkor készítik, és rendkívül gazdag ízű, különleges étel. Az étel gyökerei a dél-ázsiai konyhában találhatóak, és bár tradicionálisan egy főételhez tartozik, desszertként is elkészíthető. A rózsavíz és a sáfrány csodálatosan finom ízvilágot ad a rizsnek, amely az aszalt gyümölcsökkel és a pirított dióval egy igazi ínycsiklandó étkezést biztosít.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Basmati rizs
200 ml Tej
1 csipet Sáfrány
100 g Cukor
2 ek. Rózsavíz
1 tk. Fahéj
2 db Szegfűszeg
1 tk. Szezámmag
50 g Aszalt gyümölcsök (mazsola, datolya)
2 ek. Ghee (tisztított vaj)
25 g Mandula
25 g Dió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    DióDió
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst öblítsd le, majd tedd egy lábasba, öntsd rá a vizet, és főzd meg. Amikor elkészült, tartsd melegen.

    A basmati rizst előzőleg áztathatod 30 percig, hogy a szemek könnyen megpuhuljanak és jól elváljanak egymástól.

    2

    A sáfrányt egy kis tejbe áztasd be, hogy intenzívebb színt és ízt kapjon.

    A sáfrányot mindig meleg tejbe áztasd, hogy kioldódjanak az ízek és színek.

    3

    A ghee-t melegítsd meg egy serpenyőben, majd pirítsd meg benne a fahéjat, szegfűszeget, és a diót mandulát. Add hozzá a cukrot és a rózsavizet, és keverd össze.

    A ghee segít abban, hogy a fűszerek és a magvak egyenletesen eloszoljanak, és gazdag ízt adjanak az ételnek.

    4

    Add hozzá az aszalt gyümölcsöket, majd öntsd a sáfrányos tejet a rizshez. Keverd össze, és főzd 5 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Az aszalt gyümölcsök ízesítése után főzd tovább a rizst, hogy a fűszerek és a gyümölcsök jól átjárják.

    5

    Tálalás előtt díszítsd a rizst friss mandulával és dióval, és ha szeretnéd, egy kis extra rózsavízzel locsold meg.

    A rózsavíz a mishti pulao friss, virágos ízét emeli ki, így tálalás előtt egy-két cseppet mindig adj hozzá.