Saganaki friss fűszernövényekkel, aranybarnára sütve, citrommal és zöldfűszerrel megszórva

Saganaki friss fűszernövényekkel

A friss fűszernövényekkel tálalt saganaki a klasszikus görög sajtétel egy ízgazdag, illatos változata, amely a ropogós kérgű sült sajtot kombinálja a mediterrán zöldek frissességével. Eredete a görög tavernák világába vezet, ahol gyakran friss fűszerekkel emelik ki a sajt karakterét. Technikai tipp: a friss fűszerek érzékenyek a hőre, így csak közvetlenül tálalás előtt szórjuk rájuk, hogy ne veszítsenek az ízükből. Ahogy a forró sajt serceg az olajban, a konyhában egyszerre jelenik meg a sajt, a bazsalikom és az oregánó csábító illata. Ez az étel kiváló választás nyári vacsorákhoz vagy ünnepi előételként is, amikor valami egyszerű, de mégis különleges ízélményre vágyunk.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
845 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Kefalotyri sajt
50 g Liszt
100 ml Olívaolaj
1 ek. Citromlé
1 ek. Friss oregánó
1 ek. Friss bazsalikom
1 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A kefalotyri sajtot vágd kb. 1–1,5 cm vastagságú szeletekre. Fontos, hogy egyenletes darabokat kapj, hogy ne törjenek el sütés közben.

    A sajtot vágás előtt érdemes hűtőből kivenni közvetlenül – így jobban formában marad.

    2

    Forgasd meg a sajtszeleteket lisztben, minden oldalát egyenletesen bevonva. Rázd le róla a felesleget.

    A liszttel való bevonás segít ropogós kérget kialakítani, és megelőzi a sajt szétolvadását.

    3

    Melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon egy serpenyőben. Süsd meg a sajtot oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna kéreg képződik.

    A serpenyő legyen jól felhevítve, de ne túl forró – így nem ég meg a liszt, és nem törik meg a sajt.

    4

    Szedjük ki a megsült sajtot papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpöghessen róla.

    Tálalás előtt hagyd pár percet pihenni, így a sajt belseje selymes, a külseje pedig ropogós marad.

    5

    Tálaláskor locsold meg friss citromlével, majd szórd meg aprított friss bazsalikommal, oregánóval és petrezselyemmel.

    A friss fűszernövényeket csak a legvégén add hozzá, így megőrzik élénk színüket és aromájukat.