Saganaki paradicsomos szósszal, feta sajttal tálalva, petrezselyemmel megszórva

Saganaki paradicsomos szósszal

A paradicsomos saganaki egy mediterrán klasszikus, amely a feta sajt és az ízletes paradicsomszósz tökéletes kombinációját nyújtja. A görög konyhában a saganaki kifejezés a serpenyőre utal, amelyben ezt az ételt elkészítik – gyakran látványos, forrón tálalt előételként kínálják. Technikai tipp: A paradicsom és a feta ízei akkor mutatják meg igazi karakterüket, ha lassan főnek össze – ne siess vele. Ahogy a szósz sűrűsödik és a feta beleolvad, az illatok betöltik a konyhát. Ez az étel nemcsak vegetáriánus, hanem laktató és különleges fogás is lehet vacsorák vagy vendégségek alkalmával. Friss kenyérrel tunkolva minden falat élvezet.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Feta sajt
400 g Paradicsom (hámozott, darabolt konzerv)
2 ek. Olívaolaj
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
50 ml Fehérbor
1 tk. Oregánó
1 ek. Friss petrezselyem
1 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Pirítsd üvegesre közepes lángon kb. 5 perc alatt.

    A lassú dinsztelés édesíti a hagymát és alapot ad a szósznak – ne kapkodd el.

    2

    Add hozzá az aprított fokhagymát, és kevergetve pirítsd további 1 percig, amíg illatozni kezd. Öntsd hozzá a fehérbort, és forrald 2 percig.

    A bor intenzívebb ízt ad, de ha nem szeretnél alkoholt használni, elhagyható.

    3

    Add hozzá a paradicsomot, sót, borsot és oregánót. Főzd közepes lángon 10-12 percig, amíg a szósz besűrűsödik.

    A paradicsomszószt időnként keverd meg, nehogy leégjen az alja – ha túl savas, egy csipet cukor segít.

    4

    A feta sajtot szeleteld vastagabb darabokra, és óvatosan helyezd a kész szósz tetejére. Fedd le, és párold még 2-3 percig, hogy a sajt enyhén megolvadjon.

    Ne főzd túl a fetát, mert megolvad és elveszti a darabosságát – elég, ha kissé lágyul.

    5

    Szórd meg aprított friss petrezselyemmel, és azonnal tálald friss kenyérrel vagy pitával.

    Tálalás előtt ellenőrizd az ízesítést – néha a feta elég sós, így nem kell több só a szószba.