Saganaki teljes kiőrlésű liszttel, aranybarna kéreggel, citrommal tálalva

Saganaki teljes kiőrlésű liszttel

A Saganaki, azaz a sült sajt a görög gasztronómia egyik legismertebb előétele, amelyet általában fehér lisztben forgatva sütnek ropogósra. Ez a recept azonban egy egészségesebb változatot kínál: teljes kiőrlésű lisztet használunk, amely nemcsak rostban gazdagabb, de markánsabb, diós ízvilágot is kölcsönöz az ételnek. Technikai tipp: A teljes kiőrlésű liszt miatt a kéreg sötétebbre sül, ezért figyelj a hőfokra, hogy ne égjen meg idő előtt. Amint a sajt serceg az olívaolajban, és megjelenik az aranybarna kéreg, a mediterrán konyha illata belengi a teret. Ez az étel tökéletes választás, ha valami laktatót, mégis tudatosabb fogást szeretnél tálalni – akár előételként, akár egy könnyű ebéd részeként.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Kefalotyri sajt
50 g Teljes kiőrlésű liszt
100 ml Olívaolaj
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A kefalotyri sajtot vágd 1–1,5 cm vastagságú szeletekre. A szeletek legyenek egyenletesek, hogy sütés közben ne törjenek meg.

    Hűtsd be előre a sajtot, így könnyebben szeletelhető lesz, és nem morzsolódik el.

    2

    A sajtszeleteket forgasd meg teljes kiőrlésű lisztben, majd rázd le a felesleget. Ez vékony kérget képez és segít a ropogós textúra elérésében.

    A teljes kiőrlésű liszt durvább szerkezete kicsit robusztusabb kérget ad – ne nyomd bele túl erősen a sajtot.

    3

    Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes hőfokon. Helyezd bele a sajtszeleteket, és süsd oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnára sülnek.

    Ne mozgasd a sajtot sütés közben – így egyenletesebb kéreg alakul ki, és nem esik szét.

    4

    A kész sajtot szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Tálalás előtt locsold meg friss citromlével.

    A citrom friss savassága remekül kiegészíti a füstösebb, gazdagabb teljes kiőrlésű panírt.