Saltimbocca speck sonkával, zsályával és fehérboros szósszal tálalva egy rusztikus tányéron

Saltimbocca speckkel

A Saltimbocca speckkel a hagyományos római étel egy karakteresebb, alpesi változata. Történeti háttér: a klasszikus saltimbocca alla romana parmai sonkával készül, de Észak-Olaszországban, különösen Dél-Tirolban a füstölt specket használják, amely intenzívebb, földesebb aromát ad az ételnek. Technikai tanács: a speck vékonyan szeletelve kiválóan tapad a húshoz, és sütés közben ropogós réteget képez. A szószhoz használt fehérbor kiválóan kiegyensúlyozza a füstölt sonka markáns ízét. Felhasználói élmény: ez az étel tökéletes választás ünnepi alkalmakra, vagy ha egy különleges, mégis gyors olasz fogásra vágysz. Párosítsd párolt zöldségekkel vagy krémes polentával a teljes élményért.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1025 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
8 db Borjúszelet
8 db Speck (olasz füstölt sonka)
8 db Friss zsályalevél
3 ek. Liszt
40 g Vaj
2 ek. Olívaolaj
100 ml Száraz fehérbor
0.5 tk.
0.5 tk. Feketebors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A borjúszeleteket óvatosan klopfold ki vékonyra. Sózd és borsozd meg, majd mindegyikre tegyél egy szelet specket és egy zsályalevelet, amit fogpiszkálóval rögzíts.

    A speck karakteresebb, füstösebb ízt ad, ezért ügyelj a sózásra – ne legyen túl sós az étel.

    2

    A húsokat enyhén lisztezd be. Ne legyen vastag a lisztréteg, csak vékony bevonat, ami majd a mártást is segít sűríteni.

    Használj finom szitát vagy rázd le kézzel a felesleget, hogy ne égjen le a serpenyőben.

    3

    Melegítsd fel az olívaolajat és a vajat egy nagy serpenyőben. A húsokat speckes oldallal lefelé kezd el sütni 2-3 percig, majd fordítsd meg és süsd további 2 percig.

    A speck könnyen ropogósra sül, de hamar megég – figyelj a hőfokra, közepes lángon dolgozz.

    4

    Ha minden szelet megsült, vedd ki őket, és öntsd fel a serpenyőt a fehérborral. Forrald fel, majd főzd 2-3 percig, hogy kissé besűrűsödjön a szósz.

    Kapard le a serpenyő aljáról a pörzsanyagokat – ezek adják a mártás gazdag ízét.

    5

    Helyezd vissza a húsokat a serpenyőbe, forgasd át a szószban, és főzd további 1-2 percig. Tálalás előtt távolítsd el a fogpiszkálókat.

    A tálaláshoz kanalazz egy kevés szószt minden szelet tetejére, így marad szaftos és intenzív ízű.