Samsa marhahússal aranybarna háromszög alakú tésztabatyuként tálalva

Samsa marhahússal

A samsa eredete Közép-Ázsiába nyúlik vissza, ahol hagyományosan kemencében sütötték, és gyakran árusították utcai ételként. Az uzbég és tádzsik konyha egyik legismertebb eledele, amely az évszázadok során a nomád kultúrák szimbólumává vált. Ez az étel különösen a hétvégi családi ebédek vagy ünnepek alkalmával került az asztalokra. Ahogy a marhahús sül a fűszeres hagymával töltött tésztabatyuban, az illata szinte betölti az egész konyhát – meleg, otthonos érzést kelt, amely a keleti vendégszeretetet idézi. A kívül ropogós, belül szaftos samsa minden falatja egy ízutazás. A tökéletes samsa titka az egyszerű, de jól nyújtható tészta, és az ízletes, nem túl zsíros töltelék. Tálalhatjuk önmagában vagy csípős szósszal is. Ha extra ropogósságot szeretnél, a batyukat kenheted olvasztott vajjal is sütés előtt. Tökéletes választás piknikre, vendégvárónak vagy akár főételként is egy friss saláta kíséretében.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra 10 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Finomliszt
250 ml Víz
1 tk.
400 g Marhahús (darált)
2 db Vöröshagyma
0.5 tk. Fekete bors
2 ek. Zsír vagy olaj
1 db Tojás (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy nagy tálba szitáld, add hozzá a sót, majd fokozatosan adagolva öntsd hozzá a vizet. Gyúrd sima, rugalmas tésztává, majd fedd le egy tiszta konyharuhával, és pihentesd 30 percig.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad a kezedhez, de nem is túl kemény – szükség esetén adj hozzá még egy kevés vizet vagy lisztet.

    2

    Közben készítsd el a tölteléket: a vöröshagymát apróra vágd, majd keverd össze a darált marhahússal, a borssal és a sóval. Hagyd állni 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Ha lédúsabb tölteléket szeretnél, adj hozzá egy kevés vízzel elkevert olajat a húshoz – így szaftosabb lesz a végeredmény.

    3

    A pihentetett tésztát oszd kisebb darabokra, majd egyenként nyújtsd ki vékony, kb. tenyérnyi nagyságú körökre. Helyezz egy-egy evőkanálnyi tölteléket a közepére.

    A körök széleit enyhén nedvesítsd be vízzel, így könnyebb lesz lezárni őket, és nem nyílnak szét sütés közben.

    4

    Formázz háromszög alakú batyukat úgy, hogy három sarkot hajtasz be középre, majd jól nyomd össze az éleket. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.

    A batyuk szélét ujjbeggyel vagy villa végével is lenyomkodhatod – ettől szebb mintázatot kapnak, és biztosan zárva maradnak.

    5

    Kend meg a tetejüket felvert tojással, majd előmelegített sütőben 200°C-on süsd őket 25-30 percig, míg aranybarnák nem lesznek.

    Ha ropogósabb héjat szeretnél, az utolsó 5 percben kapcsold át légkeveréses módra.