A basmati rizst alaposan mosd át hideg vízben, majd áztasd be 20 percre. Szűrd le és hagyd lecsepegni.
Az átmosás eltávolítja a keményítőt, így pergősebb lesz a rizs főzés után.
A sárgarépát reszeld le nagy lyukú reszelőn. Egy serpenyőben melegíts 1 evőkanál ghee-t, majd párold meg benne a sárgarépát 3–4 percig.
Ne főzd túl a répát – elég, ha kissé megpuhul és kiengedi édeskés aromáját.
Egy mély edényben melegítsd fel a maradék ghee-t. Add hozzá a fahéjat, kardamomot, szegfűszeget és a babérlevelet. Pirítsd pár másodpercig, míg illatos nem lesz.
A fűszereket ne hagyd magukra – gyorsan megéghetnek, ha nem kevered.
Add hozzá a rizst, és óvatosan keverd át, hogy bevonja a ghee. Öntsd hozzá a vizet, majd sózd és cukrozd meg. Fedd le, és főzd alacsony lángon 10–12 percig.
Főzés közben ne keverd – csak fedd le, és hagyd, hogy a rizs felszívja a folyadékot.
Amikor a rizs szinte teljesen megfőtt, keverd hozzá a párolt sárgarépát, mazsolát és a pörkölt kesudiót. Fedd vissza, és hagyd pihenni 5 percig.
A pihentetés alatt a rizs még tovább puhul, és az ízek jól összeérnek.
Tálald melegen vagy langyosan. Kiváló köret ünnepi alkalmakhoz, vagy önmagában is fogyasztható édességként.
Díszítheted extra kesudióval a tetején tálalás előtt, hogy még látványosabb legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.