Semla mogyorókrémmel, habos töltelékkel és porcukorral szórva tålalva

Semla mogyorókrémmel

A Semla, vagy mĂĄs nĂ©ven fastlagsbulle, eredetileg SvĂ©dorszĂĄgbĂłl szĂĄrmazik, ahol a hĂșshagyĂłkedd elƑtti idƑszak egyik ikonikus Ă©dessĂ©gekĂ©nt fogyasztottĂĄk. A 18. szĂĄzadtĂłl kezdve a skandinĂĄv orszĂĄgokban vĂĄlt nĂ©pszerƱvĂ©, kĂŒlönösen a böjti idƑszak elƑtti gazdag, Ă©des fogĂĄskĂ©nt. A klasszikus mandulatöltelĂ©k helyett ez a modern vĂĄltozat mogyorĂłkrĂ©mmel kĂ©szĂŒl, Ă­gy mĂ©g krĂ©mesebb Ă©s ellenĂĄllhatatlanabb Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt. Ahogy a habos töltelĂ©k kitĂŒremkedik a puha, Ă©des bucikbĂłl, a konyhĂĄt betölti az Ă©des tejszĂ­n Ă©s mogyorĂł illata – valĂłdi ĂŒnnepi hangulatot varĂĄzsolva. Tipp: A tökĂ©letes Semla titka a jĂł minƑsĂ©gƱ mogyorĂłkrĂ©m Ă©s a kellƑen felvert habtejszĂ­n. IdeĂĄlis vĂĄlasztĂĄs ĂŒnnepi alkalmakra, kĂŒlönleges reggelikhez vagy dĂ©lutĂĄni kĂĄvĂ© mellĂ© is. A tĂ©sztĂĄba akĂĄr egy csipet kardamom is keverhetƑ, hogy mĂ©g autentikusabb legyen az Ă©lmĂ©ny.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 10
⭕ 500 g BĂșzaliszt
⭕ 250 ml Tej
⭕ 25 g ÉlesztƑ (friss)
⭕ 60 g Cukor
⭕ 1 db Tojás
⭕ 75 g Vaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 300 ml Habtejszín
⭕ 150 g MogyorĂłkrĂ©m
⭕ 2 ek. Porcukor

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    LangyosĂ­tsd meg a tejet, Ă©s morzsold bele az Ă©lesztƑt. Adj hozzĂĄ 1 teĂĄskanĂĄl cukrot, keverd el, majd hagyd ĂĄllni 10 percig, amĂ­g felfut. Ez az Ă©lesztƑ aktivĂĄlĂĄsĂĄhoz szĂŒksĂ©ges.

    Ügyelj arra, hogy a tej ne legyen forrĂł, mert az elpusztĂ­tja az Ă©lesztƑt!

    2

    Keverd össze a lisztet, maradĂ©k cukrot Ă©s sĂłt egy nagy tĂĄlban. Add hozzĂĄ a tojĂĄst, majd az Ă©lesztƑs keverĂ©ket is. Dolgozd össze, vĂ©gĂŒl add hozzĂĄ az olvasztott, de mĂĄr nem forrĂł vajat. GyĂșrd sima, rugalmas tĂ©sztĂĄvĂĄ.

    Ha tĂșl ragacsos a tĂ©szta, kevĂ©s lisztet szĂłrj hozzĂĄ, de ne tĂșl sokat, kĂŒlönben kiszĂĄrad.

    3

    Fedd le a tĂ©sztĂĄt, Ă©s langyos helyen keleszd 45-60 percig, amĂ­g kĂ©tszeresĂ©re nƑ. Ez idƑ alatt a tĂ©szta levegƑs Ă©s könnyƱ lesz.

    Tedd a tĂĄlat egy tiszta konyharuhĂĄval lefedve a sĂŒtƑbe a vilĂĄgĂ­tĂĄssal – ideĂĄlis kelesztĂ©si hƑmĂ©rsĂ©kletet ad.

    4

    MiutĂĄn megkelt, borĂ­tsd lisztezett felĂŒletre, Ă©s oszd 10 egyforma rĂ©szre. FormĂĄzz sima, feszes gömböket. Helyezd Ƒket sĂŒtƑpapĂ­ros tepsire, Ă©s hagyd Ășjra kelni 30 percig.

    A tĂ©szta felĂŒlete akkor ideĂĄlis, ha sima, feszes Ă©s nem repedezett.

    5

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 180°C-ra. A megkelt bucik tetejĂ©t kend meg felvert tojĂĄssal, majd sĂŒsd Ƒket 15-18 percig, mĂ­g aranybarnĂĄk lesznek. Hagyd teljesen kihƱlni.

    Ha alulrĂłl megkopogtatva ĂŒreges hangot ad, akkor ĂĄtsĂŒlt.

    6

    VĂĄgd le Ăłvatosan a bucik tetejĂ©t, Ă©s egy kanĂĄllal kissĂ© vĂĄjd ki a belsejĂŒket. A kivĂĄjt rĂ©szeket nem hasznĂĄljuk fel ebben a verziĂłban.

    Éles kĂ©ssel dolgozz, hogy ne sĂ©rtsd meg a puha belsƑt.

    7

    Tölts a kivĂĄjt mĂ©lyedĂ©sbe kb. 1 evƑkanĂĄl mogyorĂłkrĂ©met. Verd fel a tejszĂ­nt kemĂ©ny habbĂĄ, majd nyomĂłzsĂĄk segĂ­tsĂ©gĂ©vel adagold a mogyorĂłkrĂ©m tetejĂ©re.

    Hasznålj csillagcsöves habzsåkot a låtvånyos tålalåshoz.

    8

    Tedd vissza a levĂĄgott kalapokat a tejszĂ­nhabra, Ă©s szĂłrd meg porcukorral a tetejĂŒket.

    Szitåld a porcukrot, hogy egyenletesen oszoljon el és ne tapadjon össze.