Először készítsd el a tésztát: melegítsd fel a tejet langyosra, és oldd fel benne az élesztőt a cukorral. Hagyjd állni 10 percig, hogy az élesztő felfusson.
A tej ne legyen túl forró, mert akkor elpusztíthatja az élesztőt. Ha biztosra akarsz menni, 37°C-ra melegítsd fel.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá az élesztős tejet, az olvasztott vajat és a tojást, majd gyúrd össze a tésztát. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet, hogy a tészta ne legyen túl ragacsos.
A tésztát alaposan gyúrd, hogy rugalmas és sima legyen. Ha túl ragacsos, pici lisztet adhatsz hozzá, de ügyelj, hogy ne legyen túl száraz.
A tésztát letakarva pihentesd 1 órán át meleg helyen, amíg duplájára nő.
Ha gyorsabban szeretnéd, melegítsd elő a sütőt 30°C-ra, és hagyd ott pihenni a tésztát.
Miután a tészta megkelt, oszd 12 egyenlő részre, formázz belőlük kis gombócokat, és helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyd őket ismét 30 percig pihenni.
Ha a tésztát túl szorosan rakod a tepsibe, nem tud rendesen megemelkedni. Hagyd egy kicsit helyet közöttük!
180°C-ra előmelegített sütőben süsd a semlákat 15-20 percig, amíg szépen megpirulnak és aranybarnák lesznek.
A sütési idő minden sütőnél más lehet, ezért érdemes figyelni és 15 perc után ellenőrizni a tésztát.
A narancsot reszeld le, és a levét is facsard ki. Keverd össze a tejfölt a vaníliás cukorral, majd add hozzá a narancs reszelt héját és levét.
Ha a krém túl sűrű, egy kevés tejet is hozzáadhatsz, hogy könnyebben lehessen habosítani.
Miután a semlák kihűltek, vágd le a tetejüket, és töltsd meg őket a narancsos krémmel. Tedd vissza a tetejüket, és szórj rájuk egy kis porcukrot.
A narancsos krém friss és fanyar íze tökéletesen illik a lágy piskótához, és egy kis porcukorral szép díszítést is ad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.