Semla narancsos krémmel, piskóta és narancsos krémmel töltve, porcukorral díszítve

Semla narancsos krémmel

A Semla egy klasszikus svéd édesség, amelyet eredetileg húshagyó keddre készítettek. Azonban az idők folyamán a semla egyre inkább a svéd kávéházak elengedhetetlen finomságává vált. A tradicionális recept piskótás tésztából készül, amelyet tejszínhabbal töltenek meg. A narancsos változat egy friss és gyümölcsös twistet ad a hagyományos recepthez, amely tökéletesen illik a tészta puhaságához és a vaníliás édességhez.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
25 g Élesztő
50 g Cukor
250 ml Tej
100 g Vaj
1 db Tojás
1 tk.
1 db Narancs
200 g Tejföl
1 cs. Vaníliás cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Először készítsd el a tésztát: melegítsd fel a tejet langyosra, és oldd fel benne az élesztőt a cukorral. Hagyjd állni 10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    A tej ne legyen túl forró, mert akkor elpusztíthatja az élesztőt. Ha biztosra akarsz menni, 37°C-ra melegítsd fel.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá az élesztős tejet, az olvasztott vajat és a tojást, majd gyúrd össze a tésztát. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet, hogy a tészta ne legyen túl ragacsos.

    A tésztát alaposan gyúrd, hogy rugalmas és sima legyen. Ha túl ragacsos, pici lisztet adhatsz hozzá, de ügyelj, hogy ne legyen túl száraz.

    3

    A tésztát letakarva pihentesd 1 órán át meleg helyen, amíg duplájára nő.

    Ha gyorsabban szeretnéd, melegítsd elő a sütőt 30°C-ra, és hagyd ott pihenni a tésztát.

    4

    Miután a tészta megkelt, oszd 12 egyenlő részre, formázz belőlük kis gombócokat, és helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyd őket ismét 30 percig pihenni.

    Ha a tésztát túl szorosan rakod a tepsibe, nem tud rendesen megemelkedni. Hagyd egy kicsit helyet közöttük!

    5

    180°C-ra előmelegített sütőben süsd a semlákat 15-20 percig, amíg szépen megpirulnak és aranybarnák lesznek.

    A sütési idő minden sütőnél más lehet, ezért érdemes figyelni és 15 perc után ellenőrizni a tésztát.

    6

    A narancsot reszeld le, és a levét is facsard ki. Keverd össze a tejfölt a vaníliás cukorral, majd add hozzá a narancs reszelt héját és levét.

    Ha a krém túl sűrű, egy kevés tejet is hozzáadhatsz, hogy könnyebben lehessen habosítani.

    7

    Miután a semlák kihűltek, vágd le a tetejüket, és töltsd meg őket a narancsos krémmel. Tedd vissza a tetejüket, és szórj rájuk egy kis porcukrot.

    A narancsos krém friss és fanyar íze tökéletesen illik a lágy piskótához, és egy kis porcukorral szép díszítést is ad.