Shahi tukda gyümölcsökkel tálalva, pirított kenyér szeletekkel és friss gyümölcsökkel díszítve

Shahi tukda gyümölcsökkel

A Shahi tukda egy hagyományos indiai desszert, melyet általában ünnepi alkalmakkor készítenek. Az étel a Mughal-kor gyökereiből származik, amikor az arisztokrácia kedvenc desszertje volt. A friss gyümölcsökkel tálalt változat könnyedebb, mégis gazdag ízélményt nyújt. A Shahi tukda lényege, hogy a pirított kenyér szeletek a fűszeres, édes tejben áznak, így minden falat egy igazi ínycsiklandó élményt ad.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 szelet Fehér kenyér
500 ml Tej
100 g Cukor
50 g Vaj
1 csipet Sáfrány
0.5 tk. Szerecsendió
30 g Mandula
30 g Pisztácia
1 tk. Rózsavíz
50 g Málna
50 g Eper
30 g Gránátalma

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A kenyér szeleteket vágd le a széleikről, majd minden szeletet vágj négy egyenlő darabra.

    A kenyér széleit eltávolítva a shahi tukda egy sima, esztétikusabb desszert lesz, mivel a héj nem akadályozza a szirup felszívódását.

    2

    Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, és pirítsd meg benne a kenyérszeleteket, amíg aranybarnára sülnek.

    A kenyérszeleteket egyenletesen süsd meg, hogy minden falat ropogós legyen, de ne égjenek meg.

    3

    A tejet egy edényben melegítsd fel, add hozzá a cukrot, sáfrányt és a szerecsendiót. Keverd jól össze, amíg a cukor feloldódik, és a sáfrány kioldódik.

    A sáfrány hozzáadása gazdag, aranyszínű színt ad a szirupnak és különleges ízt ad az ételnek.

    4

    A pirított kenyérszeleteket egy tálba tedd, és öntsd rá a fűszeres, édes tejet, hagyd ázni 5-10 percig, hogy jól felszívja a folyadékot.

    Ha a kenyérszeletek túl száraznak tűnnek, még egy kis tejet adhatunk hozzá, hogy jobban átázzanak.

    5

    A tálalt desszertet díszítsd fel a pisztáciával, mandulával, málna szemekkel, eperrel és gránátalmával.

    A gyümölcsök frissessége és színe tökéletesen kiegészíti az étel gazdag ízét.

    6

    A desszert tetejére egy kevés rózsavíz is csöpögtethető, hogy még intenzívebb illatot adjon a Shahi tukdának.

    A rózsavíz elég erős ízű, így csak néhány cseppet használj belőle, hogy ne vonja el a figyelmet a desszert többi ízétől.