Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy az élesztő egyenletesen eloszoljon.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat, a vaníliakivonatot és a Sierra Nevada sört.
A tej legyen meleg, de ne forró, mert az károsíthatja az élesztőt. A vaj ne legyen túl forró, hogy ne főzze meg a tojást.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
A tészta akkor jó, ha sima, rugalmas és nem ragad az edény falához. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert a fánk száraz lesz.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta akkor kel meg a legjobban, ha meleg, huzatmentes helyen van. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 50°C), majd kikapcsolva beleteheted a tálat.
Közben készítsd el a csokoládé tölteléket: forrósítsd fel a tejszínt, majd add hozzá az apróra vágott étcsokoládét. Keverd simára, és hagyd hűlni.
A tejszínt ne forrald fel teljesen, csak forrósítsd. A csokoládét apróra vágd, hogy könnyebben olvadjon. Ha a töltelék túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés tejszínt.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert a fánkok szárazak lesznek. Ha a tészta ragad, használj több lisztet.
Minden tésztakorong közepébe helyezz egy kis adag csokoládékrémet, majd hajtsd félbe és jól zárd le a széleit, hogy a töltelék bent maradjon sütés közben.
A széleket alaposan nyomkodd össze, vagy használj villát a lezáráshoz, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
A töltött fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés segít a fánkoknak, hogy könnyedebbek és puhábbak legyenek.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
Használj hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez. Ha nincs hőmérőd, dobj egy kis darab tésztát az olajba: ha aranybarnára sül kb. 1 perc alatt, az olaj jó hőmérsékletű.
Süsd a töltött fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne tedd túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert lehűti az olajat és a fánkok megszívják magukat olajjal. Fontos az aranybarna szín elérése, ez biztosítja, hogy a tészta belül is átsüljön.
A kész fánkok tetejét porcukorral szórd meg, és tálald frissen, hogy a csokoládé töltelék lágy és krémes maradjon.
A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd a fánkokra, különben a nedvességtől elázhat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.